Od koncepta do proizvodnje
0

FOTO / Pretpremijera Peugeota RCZ

Sarajevo-x.com
Nakon duge egzistencije u konceptnoj formi Peugeot je konačno odlučio oduševiti svoje poklonike i izuzetno atraktivni model RCZ uvesti u serijsku proizvodnju. Interesovanje je veliko, a potpune detalji biće dostupni nakon svjetske premijere na sajmu automobila u Frankfurtu.

U svakom slučaju već i na prvim zvaničnim fotografijama jasno je prikazan mali francuski coupe koji će definitivno oduševiti svojom pojavom, ali i činjenicom da je izgubio minimum glamura i sjaja kojim je bio obdaren konceptni model. Pored upečatljivog izgleda pažnju privlači i samo ime, čime se RCZ ističe kao prvi putnički model u Peugeota koja nema brojčanu oznaku.

U svakom slučaju, RCZ je sa samo 1,36 metra visine i 2+2 koncepcijom sjedenja definitivno osvježavajuća novost u vremenu kada proizvođači u pravilu predstavljaju modele koji trebaju donijeti velike prodajne rezultate, a ne prestiž marke. Sam izgled RCZ-a je definitivno poznat, a uz aerodinamičnu siluetu i dominantan prednji dio sa prepoznatljivom maskom raduje činjenica da su dizajneri zadržali krov sa dva ispupčenja koja obezbjeđuju prepoznatljivost ali i nešto više prostora za glave putnika. Da su u Peugeotu vrlo ozbiljni sa ovim modelom, te da ima jasne sportske aspiracije dovoljno govori činjenica da će na listi doplatnih opcija biti i krov koji je u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana.

U samom početku egzistencije RCZ-a ponudu motora činiće tri agregata. Osnovna i najslabija verzija biće tako pogonjena 1,6 THP turbobenzinskim motorom sa 156 KS i 240 Nm okretnog momenta. Sljedeća verzija u ponudi, po snazi, biće 2,0-litarski HDi turbodizelski motor sa FAP filetrom koji će obezbjediti 163 KS i 340 Nm okretnog momenta pri 2.000 okretaja u minuti. Najsnažnija, pa tako i najpoželjnija verzija biće pogonjena snažnom verzijom 1,6 THP motora koja sa 200 KS i 255 Nm okretnog momenta obećava odlične performanse. Tako će RCZ sa ovim motorom ubrzavati do 100 km/h za solidnih 7,6 sekundi, što će svakako opravdavati spektakularan sportski izgled karoserije.

Prednji McPherson ovjes u saradnji sa torzijskom šipkom nazad, velikim kočnicama, te ESP-om i Dynamic Stability Control sistemima obećavaju i odlične dinamičke osobine RCZ-a, dok će i estetiku i performanse upotpunjavati odlično oblikovani 18 ili nakon doplate 19-inčni naplaci.

Prema početnim planovima Peugeota prodaja izuzetno primamljivog RCZ-a bi trebala početi u proljeće naredne godine.