Noviteti
0

Premijere u Frankfurtu: Audijev trio

Sarajevo-x.com
Audi planira na sajmu automobila u Frankfurtu, koji će svoja vrata otvoriti za dvije sedmice, održati tri vrlo važne premijere sa kojima će napraviti žestok napad na finalni dio ove krizne godine, i tako i na taj način pokušati popraviti poslovnu sliku. Ponuda ovog proizvođača definitivno nije nikada bila bogatija.

Znatno prije početka izložbe automobila u Frankfurtu Audi je potvrdio da će prirediti premijere za tri važna modela, i to Audi S5 Sportback, A4 3.0TDI clean diesel quattro i A3 sa novim 1.2 TFSI turbobenzinskim motorom. Ujedno, postoje i glasine prema kojima će Audi na ovom sajmu imati i još važniju premijeru, a na kojoj bi svijetlo dana trebao ugledati dugo očekivani RS3, dok je definitivno najavljen i supersportski R8 Spyder koji je zasnovan na standardnom R8 V10.

Prije svega, od najavljena tri modela najvjerovatnije da će većinu pažnje privući S5 Sportback, koji je kako mu ime i kaže sportska verzija standardnog A5 Sportbacka. Naravno, u slučaju S5 verzije glavnu riječ vodi kupeovska forma karoserije i 3,0-litarski V6 motor sa prednabijanjem zraka koji osigurava 333 KS i 440 Nm okretnog momenta. I pored činjenice da je S5 Sportback zaista velik i masivan automobil, sa ovim motorom sposoban je za sprint od 0 do 100 km/h za samo 5,4 sekunde, dok ujedno iz Audija obećavaju i prosječnu potrošnju od samo 9,7 litara na 100 kilometara u uslovima mješovite vožnje. Pored samog motora S model se ističe i posebnim elementima kao što su quattro pogon na sve točkove, sedmostepeni S-Tronic mjenjač sa dvostrukim kvačilom, posebno profilisana S sjedišta potpuno pokretana elektromotorima, te naravno impresivni 18-inčni naplaci.

Druga važna premijera je A4 3.0TDI clean diesel quattro koja će biti posebna prije svega zahvaljujući novom common-rail sistemu ubrizgavanja goriva koji može ostvariti pritisak goriva i do 2.000 bar-a. Ovaj motor također ima i senzore pritiska u komorama za sagorijevanje unutar cilindara koji omogućavaju potpuno efikasno izgaranje smjese goriva i zraka. Također, za potpunu ekološku sliku tu je i napredni DeNOX katalizator, pa Audi A4 sa ovim motorom sa lakoćom ostvaruje prosjek potrošnje goriva od samo 6,7 litara na 100 kilometara, ali i ubrzanje do 100 km/h za 6,2 sekunde. Ono što je jednako važno je i činjenica da A4 3.0TDI clean diesel quattro ispunjava stroge Euro 6 norme o čistoći izduva, a koje će stupiti na snagu tek 2014. godine.

Jednako važna premijera biće i ona koja će svijetu predstaviti Audi A3 sa 1,2 TFSI motorom. Riječ je o motoru tačne radne zapremine od samo 1.197 ccm, a koji je ujedno i težak „mizernih“ 89,5 kilograma. I pored male zapremine ovaj motor proizvodi 105 KS i 175 Nm okretnog momenta, dok je potrošnja goriva sa 5,5 litara na 100 kilometara na razini savremenih dizelskih motora.