Noviteti
21

Premijera Ferrarija F12 GTO očekuje se naredne sedmice

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama, Ferrari će svoju "hardcore" verziju modela F12 Berlinetta predstaviti publici naredne sedmice. Nezvanično, cijena automobila bez dadžbina iznosi 322.644 eura.

Ferrari F12 GTO navodno bi se trebao proizvesti u samo 799 primjeraka, što ga onda svrstava među Ferrarijeve specijalne edicije, a umjesto svjetske premijere za koju su mnogi mislili da će se desiti na nedavno završenom Sajmu automobila u Frankfurtu, u Ferrariju su odlučili drugačije, nudeći publici u Njemačkoj premijeru modela 488 Spider.

Prema posljednjim informacijama Ferrari F12 GTO bit će zvanično predstavljen naredne sedmice i izgledat će potpuno isto kao žuti testni model koji je fotografisan u Ferrarijevom "dvorištu" u Maranellu.

Uz značajno poboljšanu aerodinamiku, "propeti konjić" s vrha Ferrarijeve ponude (jer je planirana produkcija LaFerrarija rasprodana) na bokovima prednjih blatobrana ima ventilacione otvore koji bi trebali da asociraju na otvore legendarnog Ferrarijevog (polu)trkaćeg modela 250 GTO koji se (u samo 39 primjeraka) proizvodio od 1962. do 1964. godine. U Ferrariju su oznaku GTO posljednji put koristili na modelu 599 GTO.

U odnosu na standardni F12 Berlinetta, F12 GTO olakšan je oko 200 kilograma, a potencijal legendarnog atmosferskog 6,3-litarskog V12 motora povećan je 30 KS, pa njegova najveća snaga sada iznosi 760 KS. To bi trebalo biti dovoljno da najnoviji GTO od 0 do 100 km/h stiže za manje od tri sekunde i razvije više od 340 km/h.