Noviteti
0

Predstavljen senzacionalni Morgan Eva GT

Sarajevo-x.com
Britanska kompanija "Morgan" je predstavljanjem svog novog modela Eva GT privukla svu pažnju tokom sajma automobila "Pebble Beach Concours d´Elegance" koji se održao u Kaliforniji.

Morgan Eva GT je automobil koji pruža udobnost za četvero putnika, kao i prostor za njihov prtljag. Posjeduje unikatnu karoseriju izgrađenu od aluminija, kao i tehnološki naprednu šasiju.

Kompanija "Morgan", koja se nalazi u Malvernu u Worcestershireu, proizvodnju novog automobila će započeti 2012. godine.

Materijal od kojeg je izrađena lagana karoserija Eve GT se koristi u avioindustriji za proizvodnju panela na trupu aviona.

"Automobil je zamišljen da kupcima posluži kao porodični automobil za svakodnevnu upotrebu ali i kao luksuzni GT. Zadnja sjedišta će biti veoma udobna, posebno za djecu, a udobnost će pružiti i odraslim osobama", izjavio je za magazin "Autocar" osnivač i direktor kompanije, Charles Morgan.

Eva GT je duga 4,7 metara, široka 1,8 metara i visoka 1.2 metra.

Za pogon novog automobila se koristi BMW-ov redni šestocilindrični twin turbo motor koji razvija 306 KS i 400 Nm obrtnog momenta sa direktnim ubrizgavanjem goriva, koji zadovoljava Euro 6 standarde.

Iako je filozofija "Morgana" do sada bila drugačija, standardnu opremu Eve GT činiće svi moderni sistemi kao što su ABS, ESP, xenon-svjetla, satelitska navigacija i novi sistem dvofaznih zračnih jastuka koji se zavinso od siline udarca otvaraju u punom ili djelimičnom kapacitetu.

Težina vozila iznosi 1250 kg, a do "stotke" stiže za 4,5 sekundi. Maksimalna brzina koju Eva GT može postići je 275 km/h. Sa jednim litrom goriva prelazi 17 km, a emisija CO2 iznosi 200 g/km.

Kupcima će biti ponuđena dva mjenjača, i to šestostepeni automatski mjenjač kojeg je razvio ZF, ali i šestostepeni ručni mjenjač.

Iz kompanije još uvijek nije objavljena cijena novog "Morgana". Očekuje se da će koštati između 85.000 i 103.000 eura.

Kompanija već prima prve rezervacije za kupovinu Eve GT čija će proizvodnja početi 2012. godine.