Stigao engleski duh
0

FOTO+VIDEO / Predstavljen Rolls Royce Ghost

Sarajevo-x.com
Nakon nekoliko mjeseci plasiranja diskretnih fotografija novog modela Rolls Royce je konačno i zvanično predstavio svoj model Ghost koji plijeni svojom futurističkom elegancijom i raskošem koji je privilegija ove ekskluzivne marke.

Na prvim fotografijama i video zapisima je jasno da novi Rolls Royce Ghost uopšte vizuelno ne odstupa od odlično prihvaćenog konceptnog modela 200EX koji je predstavljen početkom godine na sajmu automobila u Ženevi. Tako novi Ghost na specifičan način kombinuje prepoznatljiv klasični dizajn Rolls Roycea sa savremenim stilom koji je u ovako visokom društvu neophodan.

Očekivano, prednjim dijelom dominira posebno oblikovana i prepoznatljiva maska koja zahvaljujući masivnom obrubu i bogatim prečkama treba podsjećati na usisni dio mlaznog motora. Ovako oblikovana maska čini odličnu cjelinu sa malim pravougaonim svjetlima. Bočna projekcija Ghosta također otkriva tradiciju Rolls Roycea, te elegantan limuzinski profil i impozantnu dužinu djelimično možda narušavaju tek predimenzionirani retrovizori, koji su ipak nužni za ovako velik automobil.

Zadnji dio također ocrtava tradicionalistički pristup pri oblikovanju koji je obogaćen savremenim detaljima kao što su LED stop svjetla, dok će posebnu eleganciju karoserije isticati i opcija lakiranja poklopca motora i okvira vjetrobrana i maske posebnom srebrnom bojom.

Kao što se i treba očekivati od jednog RR-a unutrašnjost pruža poseban luksuz i ugođaj koji je u stanju zadovoljiti i najrazmaženije milionere. Obilje kože, hroma, drvenih obloga i precizno oblikovanih prekidača garantuju ugodan boravak, bez obzira na njegovo trajanje, dok pravi komfor obezbjeđuje četverozonski automatski klima uređaj kao i zasebna sjedišta koja svoje putnike po želji masiraju, hlade ili griju. Za one kojima ni to nije dovoljno Rolls Royce u opciji nudi posebne podne prostirke od janjeće vune, panoramski krov, skrivene stoliće za piknik kao i frižider za šampanjac i čaše. Paket ugodnosti upotpunjavaju i dva 9,2-inčna LCD ekrana kao i multimedijalni CD izmjenjivač za šest diskova što obećava potpunu zabavu.

Ovaj engleski duh snagu crpi iz moćnog 6,6-litarskog V12 motora potpomognutog turbopunjačem, a koji sa 570 KS i 780 Nm okretnog momenta ovoj velikoj i teškoj limuzini garantuje sportske performanse. Uz pomoć 8-stepenog automatskog mjenjača kojeg je razvio ZF Rolls Royce Ghost do 100 km/h ubrzava za samo 4,9 sekundi, dok novu svijest iz Rolls Roycea pokazuju i objavljivanjem podatka o prosječnoj potrošnji od 13,6 litara na 100 km, što su do sada rijetko prakticirali.

Zanimljivo je spomenuti da je Ghost kao tehničku osnovu imao BMW-ovu Seriju 7, mada uz velike konstrukcijske izmjene ali i poseban zračni ovjes nudi poseban ugođaj u vožnji. Zvaničnu svjetsku premijeru Ghost će imati na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu, a već sada je poznato da će za osnovni model biti potrebno izdvojiti priličnih 213.000 eura.