Noviteti
24

Predstavljen Porsche 911R: Stara škola u novom pakovanju

Klix.ba
Porsche je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio svoj novi dugo očekivani model 911R za koji tvrde da je čistokrvni sportski automobil u kojem je akumulirano iskustvo Porscheovih najtrofejnijih godina.

Bez velikog spojlera na poklopcu motora, bez motora kojem pomaže turbo-punjač, bez PDK mjenjača, Porsche 911R svidjet će se svima koji vole klasičnija rješenja, a u Porscheu su (na radost mnogih) desetljećima imali u ponudi i takve modele.

Obojen bijelom bojom, Porsche 911R nekolicinu mehaničkih komponenti "posuđuje" s modela 911 GT3 RS, a unutrašnjost nudi retro atmosferu koja je spretno kombinovana s modernom tehnologijom. Tu su dva karbonska sportska sjedišta, novi R upravljač promjera 360 milimetara i skraćena ručica 6-stepenog ručnog mjenjača.

911R pokreće atmosferski 4-litarski 6-cilindarski boxer motor koji razvija 500 konjskih snaga i 460 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,7 sekundi na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi 323 km/h.

U standardnoj specifikaciji za ovaj model Porsche nudi mehaničku blokadu zadnjeg diferencijala, karbonsko-keramičke kočnice i posebno podešeno upravljanje zadnje osovine. Prvi primjerci do kupaca bi trebali stići početkom ljeta.