Novo lice najprodavanijeg modela
4

FOTO / Predstavljen novi VW Crafter u BiH

Piše: E. Z.
(Foto: E. Zubović/Sarajevo-x.com)
ASA Auto je u Sarajevu zvaničnom promocijom obilježila dolazak i početak prodaje novog modela iz ponude komercijalnih vozila. Iako je Crafter doživio blage estetske izmjene, zbog brojnih tehničkih novosti Volkswagen ga smatra potpuno novim modleom, te i u ovaj put dolazi u verzijama furgon, kombi, kamionet s jednom kabinom, kamionet s duplom kabinom i sa otvorenom šasijom.

Najznačajnije promjene koje donosi novi Crafter su svakako novi, efikasni motori sa BiTurbo tehnologijom, zahvaljujući kojima se ponosi manjom potrošnjom goriva od svega 7.2 l/100 km, ali i manjom emisijom CO2 od 189 g/km. Jasno, riječ je o 2.0 TDI motoru koji je u Crafteru ponuđen u verzijama sa 109, 135 i 163 KS.

I uz izuzetnu ekonomičnost Crafter raspolaže maksimalanim obrtnim momentom od 400 Nm, a u prilog ekonomičnosti ide i BlueMotion tehnologija sa start-stop sistemom i USP rekuperacijom energije. Pohvalno je da ovaj motor u Crafteru ispunjava ekološke norme veće od EURO V, te ustvari dolazi sa sa standardnom EEV normom za izduvne gasove koja je ekvivalent budućoj EURO VI normi o čistoći izduva.

Poslovnim korisnicima Crafter će biti privlačniji i zbog znatno nižih troškova održavanja, koji su u odnosu na prethodika reducirani za čak 25%, dok značajnu ulogu ima i povećana nosivost, i to za 90 kg u odnosu na prethodnika. Utovarni prostor zapremine do 17 m3 jedan je od najvećih u klasi, a uz veliki kapacitet dolazi i varijabilnost u vidu raznih sistema vezivanja tereta, različitih pregrada, obloga i podnica. U verzijama sa putničkim sjedištima Crafter pokazuje svestranost uz mnogobrojne mogućnosti kombinacije sjedišta jer se ona mogu vaditi i podešavati pojedinačno, čime se dobija dodatni prostor za putnike ili stvari. Jasno, putnička verzija Craftera nudi mogućnost prijevoza do 20 osoba.

Kod privrednih vozila izgled je podređen funkciji, ali je Volkswagen bez obzira na to Crafter učinio privlačnijim, ali i skladnijim sa ostatkom svoje ponude putničkih automobila. Tako na prednjem dijelu dominira nova maska koja je sada izmjenjena tako da svojim stapanjem sa svjetlima odgovara dizajnerskom trendu VW-a, i modelima kao što su Polo ili Passat.

Unutrašnjost je također sada ugodnija u Crafteru, pa je tako za obloge sjedišta korišten kvalitetniji ali i ugodniji materijal, dok su instrumenti sada nešto pregledniji što uz novu ručicu mjenjača olakšava vozačev posao.

Bluemotion tehnologija omogućila je dodatno smanjenje potrošnje goriva u Crafteru, i to za 0,8 litara na 100 km, s tim da je zanimljivo kako se kao najekonomičniji ističe najsnažniji motor u ponudi. To se može zahvaliti vrlo promišljenoj kombinaciji start/stop sistema, sistema uštede energije akumulatora i regenerativnog kočenja, uređaja za regulaciju brzine, dugog prenosa zadnje osovine, dok ne treba zanemariti i pomoć vozaču u vidu preporuka stepena prenosa.

Ovako intenzivan razvoj i spajanje tehnologija za smanjenje potrošnje goriva rezultirao je činjenicom da novi Crafter s jednim rezervoarom goriva može preći do 1.350 km, što je značajno više od 900 kilometara dometa starog Craftera. Također, Crafter je trenutno jedini model u klasi koji se može pohvaliti ovakvim dometom, te mu je najbliži pratilac Mercedes-Benz Sprinter.

Jedan od glavnih argumenata da se novi Crafter može zaista nazvati novim je činjenica da su troškovi održavanja za ovaj model sniženi do 25%, što je za vozilo koje treba da donosi zaradu izuzetno važan element pri kupovini. Dodatna pogodnost za kupce novog Craftera je i produžena garancija 2+1 koja traje 3 godine ili 250.000 pređenih kilometara. Pogodnosti dvogodišnje garancije ostaju iste i u produženoj 2+1 garanciji što podrazumjeva 3 godine garancije na lak i 12 godina na prohrđavanje, dok je ujedno Volkswagen trenutno jedini proizvođač u ovoj klasi sa pogodnošću produžene garancije.

Volkswagen privredna vozila sa ponudom svojih modela već 14 godina su uzastopno neprikosnoveni lider na tržištu privrednih vozila u Bosni i Hercegovini, te imaju jednake ambicije i sa Crafterom, za kojeg očekuju da će postepeno doći do tržišnog učešća od 16%.

Uz sve prednosti novog Craftera, zanimljivo je kako je njegova cijena u odnosu na prethodni model od 5 do 7%, pa je tako najpristupačniji Crafter 30 sa otvorenom šasijom i jednostrukom kabinom koji do registracije košta 32.849 KM. Osnovni Crafter 30 kratki kombi sa 109 KS košta 41.628 KM sa PDV-om, dok je najjefitniji Crafter furgon onaj sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i najslabijim dizelašem, te do registracije košta 38.239 KM.