Noviteti
10

Predstavljen novi Citroën C3

Piše: E.B.
(Foto: Facebook)
Danas je na press konferenciji u Lyonu predstavljen novi Citroën C3 koji svojim osvježenim izgledom, inspirisanim modelom C4 Cactus, napada segment supermini automobila.

Nakon modela C4 Cactus i novi C3 je dobio novi, osvježeni sportski izgled, uz Airbump zaštitu od svakodnevnih oštećenja, tanka prednja svjetla, štop svjetla inspirisana modelom DS3, novi zadnji kraj i blago zakrivljeni krov.

Citroën nudi svoj ​​novi supermini u 36 različitih kombinacija boja, uključujući devet nijansi karoserije i tri nijanse krova, kao i četiri teme unutrašnjosti.

Novi C3 se bazira na platformi PF1, koja se također koristi u modelima Peugeot 208 i Citroën C4 Cactus. U odnosu na veći model Cactusa, kabina ima konvencionalnu instrument tablu, niže pozicioniran ekran osjetljiv na dodir i centralno smještene otvore za ventilaciju.

Unutrašnjost novog modela C3 (Foto: Facebook)
Unutrašnjost novog modela C3 (Foto: Facebook)

Neki od opcionalnih dodataka u ponudi su i 3D satelitski navigacijski sistem sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu, stražnja kamera, SOS služba sa telefonskom podrškom, senzor mrtvog ugla, pomoć pri kretanju u uzbrdici i upozorenja na umor vozača.

Na listi gadgeta se nalazi i ono što Citroën naziva ConnectedCam, sistem koji koristi širokokutne kamere, GPS i web za slanje slika na društvene mreže jednim klikom, koji se također može koristiti i za snimanje videa u trajanju do 20 sekundi, dok auto nije u pokretu. U ponudi je i opcija povezivanja navigacionog sistema sa Apple CarPlay kao i Android Mirrorlink sistemima.

Mogućnost povezivanja uz Apple CarPlay (Foto: Facebook)
Mogućnost povezivanja uz Apple CarPlay (Foto: Facebook)

U ponudi motora su benzinski trocilindarski PureTech motori sa 67, 81 i 110 respektivno, kao i dizel motori u verzijama od 74 i 100 KS. Kupci će također moći birati između ručnog, i osvježenog šestostepenog automatskog mjenjača.

Kao i svoj prethodnik, novi C3 će biti dostupan samo u varijanti sa 5 vrata. U prodaji ga možemo očekivati krajem novembra, a očekuje se da će biti u cjenovnom rangu sličnom trenutnom modelu.