Noviteti
4

Predstavljen najsnažniji MINI ikada

Klix.ba
Predstavljen je novi MINI John Cooper Works koji opet postavlja mjerila među sportskim kompaktima. Sada je snažniji i brži nego ikada prije, ali ne nedostaje mu ni luksuza i rakošne opreme.

Najsnažniji motor ikad ugrađen u serijski model MINI-ja; 2,0-litreni četverocilindrični motor razvijen je na osnovi bogatog iskustva u automobilističkim trkama koje se očituje u posljednjoj generaciji MINI TwinPower Turbo motora; snaga je povećana na 231 KS, motor je potpuno usmjeren na performanse, a ima i izuzetno uzbudljiv zvuk zahvaljujući specifičnom dizajnu klipova, turbopunjača i ispušnog sistema. Sve to uz kombinovanu potrošnju goriva od 6,7 l/100 km i kombinovanu emisiju CO2 od 155 g/km.

Snaga motora povećana je za 10 posto u odnosu na prethodnika; maksimalni okretni moment povećan je za 23 posto na 320 Nm. Sada je 6-stepeni ručni mjenjač je standardni, dok je na listi doplata 6-stepeni Steptronic automatski mjenjač. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 6,3 s (0,2 s manje od prethodnika) s ručnim mjenjačem ili 6,1 s (0,6 s manje od prethodnika) s automatskim mjenjačem. Elastičnost je poboljšana za 10 posto (80 – 120 km/h za 5,6 s); potrošnja goriva i emisija CO2 s automatskim mjenjačem smanjena je za otprilike 20 posto na 5,7 l/100 km i 133 g/km prema EU mjerenjima.

Tehnologija ovjesa precizno je usklađena sa snagom i performansama karakterističnim za motor. Novost su novo-razvijene Brembove sportske kočnice, ekskluzivni 17-inčni John Cooper Works Race Spoke naplatci, elektromehanički servo-upravljač sa Servotronicom, dinamička kontrola stabilnosti (DSC) s Dinamičkom kontrolom trakcije (DTC), elektronička kontrola blokiranja diferencijala (EDLC) i Performance Control, Dynamic Damper Control dostupan je i kao dio dodatne opreme.

Aerodinamički je optimizirani dizajn karoserije, pa je prednji branik specifičan za model s velikim otvorima za zrak koji su smješteni na mjesto prednjih maglenki u MINI-ju s 3 vrata, a tu su i prepoznatljivi bočni pragovi i dizajn zadnjeg branika kao i John Cooper Works stražnji spojler.

Prepoznatljiv izgled zbog dizajna specifičnog za model i opreme; LED prednja svjetla s bijelim pokazivačima smjera; obrubi kotača s prepoznatljivim konturama; rešetka hladnjaka, bočni pragovi i prtljažnik s oznakama John Cooper Works; sportski ispušni sustav s posebnim ispušnim cijevima; nova vanjska boja Rebel Green dostupna je isključivo uz MINI John Cooper Works.

Karakteristični detalji za sportski automobil prisutni su u unutrašnjosti kao što su ekskluzivna John Cooper Works sportska sjedišta u kombinaciji Dinamica/tkanine s integrisanim naslonima za glavu, John Cooper Works ulazni pragovi, John Cooper Works upravljač s multifunkcijskim tipkama i polugicama za izmjenu brzina u kombinaciji sa Steptronic sportskim automatskim mjenjačem sa šest brzina, a tu je i JCW ručica mjenjača, ekrani na instrumentnoj ploči, obrub središnjeg ekrana u dizajnu specifičnom za model, papučice od čelika, antracitni krov kao i MINI Driving Mode.

Dodatan naglasak ekskluzivnog karaktera novog MINI-ja John Cooper Works zahvaljujući specifičnoj opremi za model i John Cooper Works Tuning dodacima; opcionalni MINI Head-Up zaslon s ekskluzivnim prikazom, krovna i bočna zrcala u Chili Red boji, 18-inčni John Cooper Works lagani naplatci, John Cooper Works crte na poklopcu motora i savršeno usklađeni dijelovi vanjštine i unutrašnjosti u John Cooper Works Pro liniji dizajna dostupni su kao dio MINI Originalnih dodataka.