Noviteti
0

Predstavljen najbrži električni automobil na svijetu

Klix.ba
Električni sportski dvosjed Detroit Electric SP:01 razvijat će brzinu od 249 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzavat će za 3,7 sekundi. Sa jednim punjenjem moći će preći 305 kilometara, a za punjenje će biti potrebno 4,3 sata. Automobil će koštati oko 135 hiljada dolara, a bit će proizveden u seriji od 999 primjeraka.

Detroit Electric SP:01 će kao najbrži električni automobil na svijetu zadati ozbiljan udarac Tesli Roadster na tržištu električnih sportskih automobila. Automobil su konstruisali stručnjaci iz Lotusa, koji su željeli napraviti sportski automobil pogonjen električnom energijom.

Automobil će u ograničenu proizvodnju od 999 primjeraka krenuti u augustu, a do naredne godine očekuju se još dva sportska automobila.

SP:01 najviše podsjeća na britanski Lotus Elise, što nije nikakvo čudo s obzirom na to koliko je čelnika Detroit Electrica ranije radilo u Lotusu. Elise je popularan i među drugim proizvođačima električnih automobila, a Teslin Roadster je direktno baziran na Lotusovoj šasiji.