U Evropi na proljeće 2012. godine
0

Predstavljen gradski automobil Seat Mii

Sarajevo-x.com
Španski proizvođač automobila Seat je otkrio svoj gradski automobil, model Mii. Ovo je ujedno treći i posljednji od projekata gradskih automobila Volkswagen Grupe.

Model Mii vraća Seat u segment malih automobila prvi put od 2005. godine, kada je završena proizvodnja modela Arosa. Prodaja u Španiji počinje u novembru, a u ostatku Evrope na proljeće 2012. godine.

U ponudi će se naći dva paketa opreme. Paket Chic uključuje hromirane dodatke i ukrase, dok paket Sport nudi zatamnjene prozore i sportsku šasiju.

Automobil će pokretati 1.0-litarski trocilindrični motor koji isporučuje 59, odnosno 74 KS. Emisija CO2 u prvom slučaju će iznostiti 105, a u drugom 108 g/km. Dodavanjem paketa Ecomotive, koji uključuje start-stop sistem i regeneraciju energije, emisija CO2 se smanjuje na 97 g/km. Kupci Seata Mii će osim manuelnog moći odabrati i automatizirani mjenjač, koji "koristi dva električna motora za promjenu brzina".

Mii će biti opremljen i sistemom City Safety Assist, koji koristi laser kako bi otkrio vozila koja se nalaze ispred, ali pri brzini od 32 km/h. Ovaj sistem upozorava vozača na potencijalni sudar, te može sam aktivirati kočnice i zaustaviti automobil.

Novost je i Seat Portable System, prenosni multimedijski uređaj koji se može koristiti za navigaciju, kao hands-free telefon i on-board kompjuter. Ovaj sistem je integrisan u audio sistem. Nadogradnja je moguća putem interneta, a zvaničnici Seata su obećali i nove aplikacije.