Noviteti
16

Predstavljen Aston Martin Vantage GT3

Klix.ba
Kompanija Aston Martin je predstavila svoj model Vantage GT3.

Opisan kao najsnažniji i najbeskompromisniji Vantage svih vremena, GT 3 ima široki body kit od karbonskih vlakana, modificirane branike, redizajnirane pragove i proširene lukove točkova. Dobio je i brojne aerodinamične komponente, uključujući prednji spliter, stražnji difuzor i veliki stražnji spojler.

Aston Martin Vantage GT3 ima poklopac motora napravljen od karbonskih vlakana, crnu mrežastu rešetku hladnjaka, keramikom presvučene izduvne cijevi, 19-inčne naplatke od legura sa Michelin Pilot Super Sport.

Sportski dizajn se nastavlja i u unutrašnjosti, gdje se nalazi centralna konzola od karbonskih vlakana sa kontrolama osjetljivim na dodir. Postavljen je upravljač presvučen Alcantara kožom, sjedišta od karbonskih vlakana i GPS navigacija.

Automobil pokreće 6,0-litarski V12 motor koji razvija 591 KS uz 625 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa sedmostepenim automatiziranim manuelnim mjenjačem. Vantage GT3 od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi, a maksimalna brzina koju može dostići iznosi 297 km/h.

Kada je riječ o performansama, Vantage GT3 dolazi sa sportskim ovjesom sa novim oprugama i amortizerima te modificiranim Adaptive Damping sistemom sa tri različita moda, Normal, Sport i Track.

Ovaj automobil ima izduvni sistem od titanija te osovinu od karbonskih vlakana, kao i diferencijal s ograničenim proklizavanjem i Brembo karbon-keramičke kočnice.

Vantage GT3 je za 100 kg lakši od modela Vantage S zahvaljujući litij-ionskoj bateriji, vratima od karbonskih vlakana i drugim mjerama za smanjivanje težine.

Kupci mogu naručiti i krov od karbonskih vlakana, kao i polikarbonatnu stražnju šajbu.

Proizvodnja će biti ograničena na samo 100 automobila, a isporuke se očekuju u trećem kvartalu 2015. godine.