Noviteti
7

Posljednji pozdrav Mitsubushiju Lanceru EVO X

Klix.ba
Nakon najava prošlog mjeseca da će predstaviti finalnu ediciju svog popularnog modela Lancer Evolution X, Mitsubishi je sada i objavio prve podatke za tu oproštajnu verziju.

Prije zvanične premijere na sajmu automobila u Tokiju u januaru iduće godine Mitsubishi je objavio prve podatke i najavnu fotografiju.

Mitsibushi Lancer Evolution Final Concept dolazi u mat crnoj boji sa istaknutim hromiranim detlajima kao i krovom, maskom i zadnjim spojlerom u sjajnoj crnoj boji.

Naravno, najvažnija izmjena dolazi ispod poklopca motora. Tu je poznati 2,0-litarski turbobenzinski motor koji je prošao kroz vrlo opsežnu i ozbiljnu modifikaciju. Dobio je poptuno novi HKS turbopunjač, novi usis i izduvni sistem kao i potpuno novi ECU. Zahvaljujući ovim promjenama finalna edicija Evolutiona raspolaže s čak 480 KS koje prenosi na svew točkove preko ručnog petostepenog mjenjača.

Finalna edicija Lancera Evolution dobila je i potpuno podesivi ovjes, također od HKS-a, kao i 19-inčne RAYS naplatke od lake legure.

Ujedno, Lancer Evolution X Final Concept još više dobiva na važnosti s obzirom da je Mitsubishi najavljivao da bi sljedeća generacija Evolutiona mogla biti hibridna, što svakako predstavlja kraj jedne ere prepoznatljivog i izuzetno sposobnog sportskog automobila koji svoje korjene i uspjeh veže za uspjehe na reliju i generalno u autosportu.