Noviteti
8

Posljednji Ferrari Enzo napravljen za papu ide na aukciju

Klix.ba
Vjeruje se da će automobil ostvariti izuzetno visoku cijenu, jer je posljednji napravljeni Enzo sa serijskim brojem 400 na šasiji bio napravljen za papu Ivana Pavla II koji ga, iako je bio veliki ljubitelj automobila, nikada nije vozio.

Posljednji napravljeni Ferrari Enzo jedan je od 30 izvanrednih automobila koji će se narednog mjeseca pojaviti na aukciji na Pebble Beachu u Sjedinjenim Američkim Državama. Svaki od 400 proizvedenih Ferrarija Enzo poseban je na svoj način, ali nijedan se ne može pohvaliti vlasnikom kojeg je imao posljednji proizvedeni primjerak koji je bio jedan od rijetkih čija je karoserija bila obojena bojom Rosso Scuderia.

Među posebne detalje spadaju Daytona sjedišta i zadnji spojler napravljen od karbona, a automobil se smatra faktički novim, jer je prešao samo 179 kilometara. Među posebne detalje ovog automobila spada i ručno napisana rečenica bivšeg direktora Ferrarija, Luca Di Montezemola, koja se može vidjeti ispod prednjeg poklopca. Luca je na italijanskom tamo napisao: „Ovaj jedinstveni Enzo u historiji Ferrarija nastao je kao znak solidarnosti s onima koji pate i inspirisan je svetim ocem, Ivanom Pavlom II.“

Automobil je papi prezentiran u januaru 2005. godine, a papa je tada tražio od Ferrarija da se automobil proda i da se sav prihod od njega usmjeri prema žrtvama cunamija koji je pogodio Jugoistočnu Aziju.

Kupac je pronađen u Sjedinjenim Državama gdje je automobil ostao do danas. Prema procjenama aukcijske kuće RM Auctions, naredni sretni vlasnik posljednjeg Enza izdvojit će između 4 i 6 miliona američkih dolara.