Noviteti
28

Porsche predstavio Cayman GT4

Klix.ba
Porsche je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio najsnažniju verziju svog modela Cayman uz koju stiže oznaka GT4.

"Mali 911", kako Cayman vole nazivati ljubitelji Porschea, u verziji GT4 pokreće 3,8-litarski atmosferski boxer motor koji preko 6-stepenog ručnog mjenjača na zadnju osovinu isporučuje 385 KS.

Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 420 Nm. Spomenutim podacima u Porscheu kao da žele na neki način potisnuti činjenicu da prodajna cijena Caymana GT4 u Njemačkoj iznosi 85.779 eura, što se u ovom slučaju smatra popriličnim iznosom.

Vratimo se performansama. Najsnažniji Cayman od 0 do 100 km/h stiže za 4,4 sekunde, dok mu je od 0 do 200 km/h potrebno 14,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 295 km/h, a za izvanredno kočenje brinu kočnice koje je Porsche ovaj put „posudio“ sa modela 911 GT3. U odnosu na slabije varijante, Cayman GT4 izvana je prepoznatljiv po većim odbojnicima i ventilacionim otvorima. Tu je i fiksni zadnji spojler pozamašnih dimenzija.

Automobil je također snižen za 30 milimetara, a sav svoj potencijal već je pokazao na jedinstvenoj stazi Nurburgring Nordschleife koju je prešao za 7 minuta i 40 sekundi. Uz doplatu kupci mogu dobiti još efikasnije karbonsko-keramičke kočnice i karbonom ojačana olakšana sjedišta. U ponudi su i dva predefinisana paketa: Sport Chrono i Club Sport. Prodaja počinje krajem mjeseca.