Noviteti
17

Porsche objavio promotivni videomaterijal nove Panamere

Klix.ba
Zanimljivim 20-minutnim videomaterijalom Porsche je prilično efektno pokazao koliko je Panamera druge generacije napredovala u odnosu na prethodni istoimeni model. Ova bi nam se možda mogla i dopasti.

U Porscheu vole naglašavati da je Panamera jedini istinski sportski automobil u klasi kojoj nominalno pripada, a sve pravdaju nekim tehničkim rješenjima, izvanrednim motorima i konačnim performansama kojima se Porscheova limuzina prilično izdvaja od ostatka društva.

Automobil koji će se prodavati kao model za narednu programsku godinu u početku će se nuditi sa tri pogonske kombinacije u koje su uključeni biturbo motori, 8-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila (PDK) i prijenos snage preko obje osovine. Tu je i novi sistem zračnog ovjesa s kojim je Panamera druge generacije sada još udobnija, istovremeno i upravljivija.

Koliko su inžinjeri Porschea bili ozbiljni prilikom razvoja nove Panamere, vjerovatno najbolje pokazuje dio promotivnog videomaterijala u kojem se veliki automobil fenomenalno nosi sa izazovima legendarne njemačke staze Nordschleife.

Bez obzira na odabranu pogonsku opciju, vozač i putnici u novoj Panameri uživat će u vrhunski obloženoj kabini koja je pretrpana nekolicinom najnovijih igračaka. Nova instrumentna tabla i dalje je opremljena analognim mjeračem brzine koji je sada "uokviren" digitalnim info-panelima.

Centralnim dijelom kokpita dominira veliki display multimedijalnog sistema, a jedna od zanimljivosti su i otvori za provjetravanje kabine koji su, kada se sistem ne koristi, u potpunosti zatvoreni i faktički nevidljivi.

Nova Panamera u evropske prodajne salone stiže početkom novembra, a prvi primjerci bi se na tržištu Sjedinjenih Država trebali pojaviti početkom naredne godine.