Noviteti
4

Porsche će u Los Angelesu predstaviti Cayman GT4 Clubsport

Klix.ba
U Porscheu su odlučili da je Sajam automobila u Los Angelesu (SAD) najbolje mjesto za premijerno predstavljanje trkaćeg modela Cayman GT4 Clubsport.

Zasnovan na cestovnom modelu Cayman GT4, trkaći Cayman GT4 Clubsport bit će homologiran za nastup u nekolicini automobilskih šampionata na kružnim stazama, među koje spadaju VLN Long Distance Nürburgring, serija SRO GT4, Pirelli GT3 Cup Trophy USA, Ultra 94 GT3 Cup Challenge Canada i klubske trke koje organizuje Porsche Club of America.

Napravljen isključivo za trkanje, Cayman GT4 Clubsport „čuči“ na ovjesu koji se koristi na Porscheovom trkaćem automobilu 911 GT3 Cup. Pored reprogramiranih sistema ESP i ABS koji su optimalno prilagođeni za "saradnju“ sa trkaćim gumama, Cayman je opremljen i adekvatnim kočnicama ispod čijih se aluminijskih 6-klipnih (naprijed) i 4-klipnih (nazad) čeljusti nalaze diskovi promjera 380 milimetara.

Budućim trkačima Porsche je osigurao vrhunski zaštitni kavez i trkaće sjedište sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka učvršćivanja, a GT4 Clubsport isporučuje se na 18-inčnim ojačanim felgama na kojima su Michelin gume.

Automobil pokreće 3,8-litarski 6-cilindarski Boxer motor koji razvija 385 konjskih snaga. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko modifikovanog mjenjača sa dva kvačila, a tu je i mehanička blokada diferencijala. Za ulazak u čudesni svijet automobilskog sporta Porsche traži 111.000 eura.