Noviteti
2

Počinje proizvodnja novog Audija TT Roadster

Klix.ba
Audijev novi TT Roadster silazit će sa proizvodnih traka tvornice u Mađarskoj i bit će četvrti Audijev model koji stiže iz mađarskih pogona Audija.

U odnosu na većinu današnjih kabrioleta čiji je krov napravljen od aluminija ili plastike, Audijev novi Roadster opremljen je elektropokretanim sklopivim platnenim krovom za čije je potpuno otvaranje ili zatvaranje potrebno samo 10 sekundi.

Sve skupa može se raditi do brzine koja ne prelazi 50 km/h. TT Roadster nudi se sa tri motorne opcije. Slabiji benzinski dvolitarski četverocilindarski TFSI motor razvija 230 KS i 370 Nm obrtnog momenta. Za one kojima spomenute brojke nisu dovoljne Audi nudi značajno snažniju verziju TT S koju također pokreće dvolitarski benzinski TFSI motor iz kojeg je izvučeno 310 KS, što je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/ stigne za 4,9 sekundi.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h. Pored dva benzinska motora u ponudi za TT Roadster je i četverocilindarski dizelski dvolitarski TDI motor koji razvija 184 KS i 380 Nm obrtnog momenta.

"Početak proizvodnje našeg novog Roadstera podvlači važnost naših proizvodnih postrojenja u Mađarskoj koji značajno utječu na našu snagu i konkurentnost na međunarodnom nivou“, izjavio je Rupert Stadler, izvršni direktor Audija.