Noviteti
0

Počela prodaja novog MINI-ja

Klix.ba
Proetklog vikenda službeno je obilježen početak prodaje novog MINI-ja kodne oznake F56 širom svijeta.

Novi MINI zadržao je i dalje svoj prepoznatljiv dizajn kao i optimalni balans između potrošnje goriva i zabave u vožnji koju pruža. Može se pohvaliti s inovativnom mrežnom tehnologijom i pametnom funkcionalnošću, a napredovao je u području udobnosti, sigurnosti, opreme, kvalitete materijala.

Vanjski dizajn ističe se prepoznatljivim elementima kao što su šesterougaona maska, prednja i zadnja svjetla široko obrubljena hromom, dok potpunu prilagodljivost kupcu nudi pet vanjskih boja, krov u kontrastnoj boji kao opcija bez dodatne naplate.

Novi MINI je narastao u dužinu za 98 mm, širi je 44 mm i viši 7 mm. Osim toga, prostraniji je zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku za 28 mm i širem tragu točkova naprijed i nazad (+42 mm, +34 mm). Zapremina prtljažnika je povećana za 51 litar i sada iznosi 211 litara, a zadnja klupa je djeljiva u omjeru 60:40. Najveća promjena u unutrašnjosti vidljiva je na instrumentnoj ploči i središnjem grebenu. Tamo više nema velikog brzinomjera koji je svoje mjesto našao iza upravljača dok je njegovo zauzeo informativni ekran koji može imati dijagonalu 8,8 inča i prikazivati sve potrebne infomacije od muzike koja trenutno svira do slike kamere za vožnju unazad.

Poznati karting osjećaj u vožnji ne samo da je zadržan, već je dodatno pojačan zahvaljujući dijelovima ovjesa od aluminija i visokočvrstog čelika. Od sada je funkcija Servotronic (pomoć okretanju točkova se mijenja zavisno od brzine vozila) standardni dio opreme novog električnog servo upravljača. Po prvi puta kupci MINI-ja će moći doplatiti za podesivi ovjes, a novost je i mogućnost odabira različitih podešenja vozila u rasponu od sportskih do ekoloških kada novi MINI troši minimalne količine goriva.

U tome mu pomaže i nova generacija MINI TwinPower Turbo motora od kojih će tri biti dostupna odmah po predstavljanju. To su 1,5-litreni trocilindarski turbobenzinac koji razvija 136 KS u modelu MINI Cooper, dvolitreni četverocilindarski turbobenzinac sa 192 KS ugrađen u MINI Cooper S i 1,5-litreni trocilindarski turbodizelski motor u modelu MINI Cooper D. Uprkos tome što razvija 116 KS troši samo 3,5-3,6 l/100 km i ispušta 92-95 g/km CO2.

Vozaču je na raspolaganju i cijeli niz sistema za pomoć u vožnji kao što su Head-Up displej u boji, aktivni tempomat s upozorenjem na mogući nalet na vozilo ili pješaka, pomoć za uključivanje dugog svjetla, sistem koji prepoznaje znakove, sistem za pomoć pri parkiranju i brojni drugi. Za sigurniju i opušteniju vožnju noću po prvi put u klasi MINI donosi prednja svjetla i svjetla za maglu izvedena u LED tehnologiji.

Novi MINI Connected sistem nudi jedinstveni raspon funkcija kao i stalno rastuću mogućnost integracije različitih aplikacija uz pomoć pametnog telefona. Postoje različite MINI funkcije koje nude još više zabave u vožnji: Mission Control, Dynamic Music, Driving Excitement i MINIMALISM Analyser. Uz prisustvo interneta pruža vam se i mogućnost upotrebe različitih društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter te zabavni sadržaji kao AUPEO!, Stitcher, Deezer....

Dugačak popis standardne i dodatne opreme uključuje senzore za kišu, parkirne senzore, električni stakleni krov, krovne nosače, električno grijane i preklopive vanjske retrovizore, vanjske i unutrašnje retrovizore s funkcijom protiv zasljepljivanja, grijanje sjedišta, 2-zonski automatski klima uređaj, zadnji spojler John Cooper Works dizajna, veliki izbor dekorativnih krovova i vanjskih retrovizora, MINI navigacijski sistem, MINI Radio Visual Boost i brojne druge.