Noviteti
0

Poboljšana verzija "Mondea" uskoro na tržištu

Sarajevo-x.com
Novi Mondeo je doživio mnoge preinake među kojima je i opsežan "facelift". Njegova premijera se očekuje na Moskovskom moto showu u augustu ove godine.

Na novom modelu su primjetne vanjske inovacije, uključujući prednju masku koja sadrži više hromiranih dijelova. Prednji branik je također drugačiji u odnosu na prethodni model sa ugrađenim LED-svijetlima za vožnju tokom dana, a redizajnirana su i stražnja svjetla.

Iz "Forda" tek trebaju objaviti slike enterijera, ali su rekli kako promjene uključuju novu centralnu konzolu, izmjenjene ručke na vratima, te novo ambijentalno osvjetljenje iznad glave.

Unutrašnje inovacije uključuju i nove LED-svjetiljke, poboljšani navigacijski sistem i opciono 265W pojačalo koje je povezano sa subwoofer-kutijom zapemine 17 litara.

Najveća promjena je u stvari na motoru i sada govorimo o verziji sa 237 KS, dvolitarskom četverocilindričnom Ecoboost-motoru sa turbopunjačem.

Iz “Forda” tvrde da će ovaj model ponuditi bolje performanse od verzije sa motorom od 200 KS koja je predstavljena početkom ove godine, te da će emisija ugljendioksida iznositi 179 g/km.

Redizajnirani Mondeo također dobija 2,2-litarski turbodizel motor sa 197 KS, i poboljšanu verziju dvolitarskog motora sa 113 KS, 138 KS te 161 KS.

Automobil po prvi put dobija “Fordovu” “Powershift dual-clutch” transmisiju za sve benzinske motore i opciono za dvije najjače verzije dvolitarskog dizelmotora.

Nove opcije uključuju i upozorenje o napuštanju trake i sisteme zadužene za "slijepu tačku", a tu je i Fordov "Active Grill Shutter" koji reguliše protok zraka kroz hladnjak kako bi se smanjio otpor te pomaže motoru da se zagrije brže tokom zime, poboljšavajući ekonomičnost potrošnje goriva.