Noviteti
24

Peugeot predstavio model 108 težak samo 840 kg

Klix.ba
Peugeot je predstavio nasljednika modela 107, a u odnosu na njega novi model koji se krije iza broja 108 moći će se kupiti i u kabrioletskoj varijanti (108 TOP).

Simpatičan francuski automobil u osnovnoj varijanti težak je samo 840 kilograma i spada među najlakše automobile u svojoj klasi.

Pored verzije sa pokretnim krovom moći će se dobiti uz troje ili petero vrata. U poređenju sa odlazećim modelom, Peugeot 108 izgleda osjetno rafiniranije, zahvaljujući prije svega nekolicini stilskih detalja koje "posuđuje" od nedavno predstavljenog modela 308. Dužina automobila iznosi 3,47 metara, a širina 1,62 metra. Dužina složivog krova iznosi 76 centimetara. Kabrio verzija dobila je i aeroakustički deflektor koji automatskim aktiviranjem minimizira turbulenciju zraka u putničkom prostoru.

Peugeot 108 pokreće štedljivi trocilindarski litarski e-VTi benzinski motor sa 68 KS. Prijenos snage na prednju osovinu vrši se preko 5-stepenog ručnog mjenjača. Motor se može dobiti i sa sistemom stop/start, a u ponudi je i automatski mjenjač.

U ponudi je i snažniji 1,2-litarski benzinski VTi motor koji razvija 82 KS. U ovisnosti od paketa opreme Peugeot 108 nudi se sa 14, odnosno 15-inčnim aluminijskim felgama na kojima su gume dimenzija 165/65 R14, odnosno 165/50 R15.

Sve verzije u standardnoj opremi posjeduju sistem za pomoć prilikom pokretanja uzbrdo, a tu je i sistem za nadzor pritiska u gumama.

Uz sistem za pomoć prilikom kočenja u hitnim situacijama, Peugeot 108 opremljen je i ESP-om koji se može deaktivirati. Promjer prednjih kočnih diskova iznosi 247 milimetara, dok su na zadnjoj osovini instalirane doboš kočnice promjera 200 milimetara.

Što se tiče unutrašnjosti, Peugeot 108 nudi vozačko sjedište podesivo po visini, automatski klima-uređaj, 7-inčni display osjetljiv na dodir, sistem 'Open and Go', 6 zračnih jastuka, električni servo-upravljač i električno pokretanje složivog krova.

Automobil će premijerno biti prikazan na Sajmu automobila u Ženevi, a prodaja bi trebala početi za nekoliko mjeseci.