Noviteti
215

Ovo je novi Volvo S90

Klix.ba
Volvo je u Geteborgu (Švedska) zvanično predstavio svoju novu dugo očekivanu perjanicu, a model S90 nastavit će tamo gdje je stao model S80.

Nakon nedavnog predstavljanja SUV-a XC90, Volvo je predstavio i dugo očekivanog nasljednika modela S80, a na fotografijama se najbolje može vidjeti bezrezervna posvećenost dizajnera prilikom kreiranja veoma atraktivne klasične trovolumenske karoserije koja je šira i duža od karoserije "penzionisanog" modela S80. Prednju stranu švedskog automobila visoke klase karakterišu Thor Hammer LED dnevna svjetla koja je Volvo prvi put predstavio na spomenutom modelu XC90. LED tehnologija svoje je mjesto pronašla i u zadnjim svjetlima koja su oblikovana u obliku slova C.

U već prepoznatljivom skandinavskom minimalističkom stilu (bez suvišnih tastera) luksuzna prostrana unutrašnjost dizajnirana je po uzoru na unutrašnjost modela XC90, a među posljednje tehnološke novotarije spada Sensus Connect multimedijalni sistem i digitalna instrumentna ploča.

Volvo S90 u početku će se nuditi sa tri benzinska motora među koje spadaju dvolitarski T6 turbo motor kojem će "asistirati" i mehanički kompresor, T5 turbo motor i T8 Twin motor koji će se nuditi uz hibridni model. Detaljne tehničke specifikacije još uvijek nisu objavljene.

Jedan od najmodernijih sigurnosnih sistema koji će se uz Volvo S90 nuditi kao dio serijske opreme je i "Pilot Assist" koji do brzine koja ne prelazi 130 km/h asistira vozaču na održavanju optimalnog pravca automobila, a tu je i najnovija generacija automatskog kočenja u slučaju detektiranja velikih životinja na cesti.

"Naša ideja bila je da u prilično konzervativnom automobilskom segmentu ponudimo nešto sasvim novo i mislim da smo u tome uspjeli", rekao je Thomas Ingenlath, potpredsjednik dizajnerskog odjela.

Svjetska premijera novog S90 održat će se u januaru na Sajmu automobila u Detroitu.