Noviteti
80

Ovo je novi Mercedes-AMG C63 Coupe

Klix.ba
Uoči jesenjeg Sajma automobila u Frankfurtu Mercedes-Benz je zvanično predstavio novi AMG C63 Coupe koji će biti jedna od glavnih zvijezda na njihovom izložbenom prostoru.

Automobil iza kojeg stoji Mercedesov tvornički tuning odjel AMG u prodajnim salonima trebao bi se pojaviti u martu naredne godine, a u odnosu na slabije Coupe varijante izvana je prepoznatljiv po novim odbojnicima, posebnom usmjerivaču zraka i AMG masci hladnjaka motora. Tu je i spojler na poklopcu prtljažnika, kao i zadnji difuzor "okružen" četverostrukim izduvnim završecima.

Coupe visokih performansi opremljen je sportskim sjedištima i upravljačem sa ravnim donjim dijelom, a tu su i neizostavne AMG oznake kao stalni podsjetnik da ovo nije standardni Mercedes-Benz.

AMG C63 Coupe pokreće benzinski 4-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 476 KS i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage obavlja se preko 7-stepenog AMG SPEEDSHIFT MCT mjenjača uz koji automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 4 sekunde. Maksimalna brzina elektronski je ograničena do 250 km/h, ali kupci će uz opcioni paket AMG Driver moći dobiti i nelimitiranu verziju koja će razvijati 290 km/h.

Za one koji uvijek žele više, Mercedes je pripremio još snažniju verziju koja se krije iza oznake AMG C63 S Coupe. U tom slučaju 4-litarski V8 motor razvija 510 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta. Podaci o maksimalnim brzinama ostaju nepromijenjeni, ali je ubrzanje od 0 do 100 km/h poboljšano za 0,1 sekundu.

Shodno mogućnostima motora, Mercedes AMG C63 Coupe opremljen je sportskim podesivim ovjesom i proširenim tragom točkova, a vidljiv je i negativan nagib točkova. Automobil također posjeduje ograničenu blokadu zadnjeg diferencijala i posebne nosače motora.