Noviteti
32

Ovako izgleda odlično restauriran Mercedes E60 AMG

Klix.ba
Posao su uradili entuzijasti u kompaniji Overdrive, a vjerujemo da su uživali u restauriranju jedne od najcjenjenijih sportskih limuzina svih vremena.

Mercedes-Benz je početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća model E60 AMG (W124) napravio u samo 126 primjeraka, a jedan od njih koji je proizveden 1993. godine završio je u kompaniji Overdrive u kojoj se veoma uspješno bave restauracijama rijetkih automobila.

Iako je Mercedesov „vuk u jagnjećoj koži“ bio u prilično dobrom stanju, donesena je odluka da se karoserija „počasti“ novom bojom. Također su zamijenjeni i svi gumeni zaptivači oko stakala, a standardne kočnice zamijenjene su kompletom koji se inače ugrađivao u S55 AMG (W220).

Pošto su motor i mjenjač bili u savršenom stanju, na njima nisu urađene nikakve dorade niti reparacije. Automobil je prešao 100.000 kilometara, a u Overdrive su odlučili da obnavljanje njegove unutrašnjosti urade koristeći originalne boje i dezene oplata i tkanina. Jedini neoriginalni dodaci su kožom obložen prednji panel i obloga krova koja je napravljena od alkantare, a pojedini fragmenti od mahagonija dobili su sjajno crnu piano boju.

Zaposleni u Overdriveu dovoljno su mudri da znaju kako je najcjenjeniji Mercedes E60 AMG onaj koji je najbliži tvorničkoj konfiguraciji, a jedan od takvih iz 1994. godine (E60 AMG Limited) nedavno je promijenio vlasnika za 189.000 eura.