Noviteti
95

Ovako izgleda novi Audi Q7

Klix.ba
Nešto prije zvanične premijere objavljene su i prve zvanične fotografije dugoočekivane druge generacije Audijevog uspješnog SUV-a Q7.

Kao što smo i očekivali Audi polako ali sigurno na sve svoje modele uvodi novi dizajn sa izraženo oštrim linijama, a zahvaljujući takvim dizajnom novi Audi Q7 ne izgleda ni upola glomazno i predimenzionirano koliko je izgledala prva generacija. Jednako velike i značajne novosti donosi i unutrašnjost novog Audija Q7, koju sada karakteriše "čist" dizajn sa znatno manje kontrola i prekidača, a tu će biti naravno i potpuno prilagodljivi digitalni instrumenti koje smo već imali priliku vidjeti na novodm Audiju TT i Volkswagenu Passat. Iznad centralne konzole Audi nastavlja sa svojim konceptom montaže velikog displeja infotainment sistema, iako mnogi osporavaju praktičnost i estetsku uspješnost takvog rješenja.

Najveće promjene dolaze ispod nove i elegantnije karoserije, pa je tako sada Audi Q7 zasnovan na potpuno novoj MLB platformi zahvaljujući čemu je u odnosu na svog prethodnika lakši i do 360 kilograma. Novost su i LED svjetla posljednje generacije i "oštrog" izgleda, dok će u ponudi motora biti snažni i već poznati 6-cilindrični i 8-cilindrični motori koji su prišli niz poboljšanja i modernizacija kako bi trošili manje goriva i emitovali manje CO2.

U vrhu ponude možemo očekivati i model SQ7 koji će dobiti 3,0-litarski V6 TDI motor iz modela RS5. Naknadno će biti ponuđena i "e-tron" verzija pogonjena 3.0-litarskim V6 dizelašem i električnim motorom.

Audi Q7 druge generacije svoju zvaničnu svjetsku premijeru imaće na NAIAS sajmu automobila u Detroitu, u januaru iduće godine, dok se na tržištu očekuje tokom prve polovine 2015. godine.