Noviteti
5

Ovako izgleda nova Honda Civic

Klix.ba
Nakon brojnih najava i nezvaničih fotografija Honda je danas objavila i nekoliko zvaničnih fotografija desete generacije svog kompaktnog petovratnog modela Civic.

Ove jeseni Honda će na tržištu SAD-a predstaviti novu generaciju Civica u petovratnoj formi. Pored novog dizajna koji je izrazito evropski, Civic dolazi na novoj platformi, na kojoj su već izrađeni ranije predstavljena limuzinska i coupe verzija.

Kako kažu iz Honde, petovratni Civic je bio okosnica njihove prodaje u Evropi kroz generacije, ali je u SAD-u naglasak uvijek bio na limuzinskim i coupe verzijama. Od ove generacije žele to promjeniti, pogotovo jer postoji i veliki interes tržišta za petovratni Civic, kao i njegove sportske verzije. Tako će naknadno SAD dobiti i Civic Type R, pa se ponuda Honde u Evropi i SAD-u uopće neće toliko razlikovati kao do sada.

Još jedna velika novost koju donosi Civic je činjenica da će biti ponuđen isklučivo uz turbo motore. Tačnije, za početak će u SAD-u biti ponuđen samo uz 1,5-litarski turbobenzinski motor u dvije verzije, od 174 KS ili od 180 KS. Snažnija verzija pokretat će modele sa Sport paketom opreme, a koji će se uz sportske detalje i opremu razlikovati i po centralno smještenom izduvnom sistemu.

Honda Civic "hatchback" razvijana je zajedničkim snagama Hondinih inžinjerskih ekipa u Evropi i Japanu, dok će kompletna proizvodnja svih petovratnih Civica koji su namjenjeni SAD-u biti locirana u Hondinim proizvodnim pogonima u Swindonu u Velikoj Britaniji.

Vezani članci