Noviteti
7

Otvorena knjiga rezervacija za prve Alpine

Piše: E. T.
Francuska automobilska kompanija Alpine počela je primati rezervacije za prvu seriju svog dugo čekanog novog sportskog automobila koji će biti napravljen u 1.955 primjeraka.

Potencijalni kupci svoj novi Alpine već mogu rezervisati preko aplikacije na zvaničnoj internetskoj stranici kompanije, a premijerna edicija ograničena je na 1.955 primjeraka, čime se želi podsjetiti na godinu u kojoj je kompanija Alpine osnovana.

Iako zvanična oznaka još uvijek nije potvrđena, Alpine A120 u Francuskoj bi trebao koštati između 55.000 i 60.000 eura, a svi koji unaprijed žele da rezervišu svoj primjerak iz premijerne edicije morat će da uplate predujam u iznosu od 2.000 eura. U zavisnosti od trenutne raspoloživosti, kupci će moći da biraju broj od 1 do 1.955, a automobil će se nuditi u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Španiji, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Većina tehničkih detalja automobila i dalje je nepoznata, a na fotografijama se može vidjeti da će produkcijska verzija biti gotovo identična konceptnom modelu Vision. Iz nekoliko različitih izvora stigle su informacije prema kojima će Alpine A120 pokretati 1,8-litarski četverocilindarski turbo-benzinski motor sa 250 konjskih snaga iza kojeg stoji odjel Renaultsport što će, prema informacijama iz same Alpine, biti dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,5 sekundi.

"Ime Alpine poznato je po interesantno dizajniranim i izvanredno upravljivim automobilima koji su ostvarili značajne rezultate na svjetskoj rally sceni, što objašnjava veliki interes javnosti za novi automobil koji smo pripremili", kaže izvršni direktor Alpine Michael van der Sande.