Noviteti
0

Otkriveni planovi za novu "Hondu S2000"

Sarajevo-x.com
Japanska "Honda" planira povratak u kategoriju sportskih vozila nasljednikom "Honde S2000", koji će najvjerovatnije biti hibrid.

Vjeruje se kako je ovo mješavina "S2000 rodstera" i "Honde Beat" iz 1991. godine. Inžinjeri na automobilu rade u "Hondinom" "R&D" centru u Tochigiju, navodi se u magazinu "Autocar".

"Hondin" šef dizajna Nobuki Ebisawa je nagovijestio da, uprkos tome što su se povukli iz šampionata "Formule 1" i otkazali novu generaciju "Honde NSX", postoji dugoročni plan razvijanja hibrida sa boljim performansama od njihovog jedinog preostalog sportskog modela "Honde CR-Z."

Dokaz da projekat zaista postoji je prijava japanskih patenata. Nacrt planova za novi "S2000" je nastao korištenjem podvozja i dijelova aktuelnih "Hondinih" automobila, ali uz dodavanje tehnologije, smanjivanje težine i troškova proizvodnje.

Ovo upućuje na korištenje aluminija, materijala za koji je Ebisawa priznao da će biti odlika budućih modela.

Očekuje se da će automobil biti zasnovan na izmjenjenoj verziji platforme "Honde Jazz."

Korištenje većeg benzinskog motora nego što je motor modela "CR-X", fokusirajući se više na performanse nego na ekonomiju, novom automobilu bi moglo donijeti mogućnost postizanja brzine od 0-100 km/h za šest sekundi, pogotovo ako će se koristiti aluminij u svrhu smanjenja težine.

Ovaj novi model "Honde" se neće pojaviti na tržištu prije 2014. godine, što znači da će ga preduhitriti "Toyotini" modeli sportskih automobila, koji će se naći na tržištu početkom 2013. godine.