Noviteti
9

Otkriven Aston Martin Rapide S

Klix.ba
Aston Martin je zvanično otkrio svoj model Rapide S koji će ljubiteljima ovih automobila ponuditi više snage.

Atraktivna limuzina sa 4 vrata je dobila S oznaku koja znači povećanje snage, jer 5,9-litarski V12 motor sada isporučuje 558 KS. To je povećanje za čak 81 KS u odnosu na prethodnika. Povećan je i obrtni moment sa 600 na 620 Nm.

Zahvaljujući ovim promjenama redizajnirani Rapide do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi te je za 0,3 sekunde brži nego ranije. Povećana je i maksimalna brzina sa 302,5 km/h na 305,7 km/h.

Uprkos većoj snazi Rapide S je ekonomičniji, a smanjena je i emisija CO2 sa 355 na 332 g/km.

Što se tiče dizajna, značajnijih promjena nema, ali je primijetna redizajnirana prednja maska i stražnji spojler. Opciono je moguće dobiti i Carbon Exterior Pack, paket opreme koji uključuje prednji spliter od karbonskih vlakana, dijelove stražnjih svjetala, stražnji difuzor i retrovizore.

Unutrašnjost može biti presvučena crvenom i crnom Doutone kožom. Kada se stražnja sjedišta spuste, Rapide nudi zapreminu prtljažnika od gotovo 900 litara. Među ostalim opcijama su i dva ekrana te entertainment sistem, kao i kamera korisna pri kretanju unatrag.

Cijena bi trebala ostati ista kao što je slučaj sa odlazećim modelom, a to je oko 178.434 eura. Prodaja Aston Martina Rapide S počinje sljedećeg mjeseca.