Bestseller već 39 godina
0

FOTO / Osvježeni Audi A4 na bh. tržište stiže ovog mjeseca

Klix.ba
Sa deset miliona prodatih primjeraka Audi A4 već 39 godina nosi titulu Audijevog bestsellera. Sada je u prodaji njegova osma generacija, te uskoro dolazi i na tržište Bosne i Hercegovine.

Novi vizuelni utisak dodatno naglašavaju vodoravne linije prednjeg kraja. Poklopac motora još je moćniji, gornji uglovi "singleframe" maske više su zakrivljeni, a poprečne rešetke i Audijevi prsteni dobili su treću dimenziju. Kod modela sa 6-cilindarskim motorom ili u kombinaciji s S line paketom opreme, inače siva rešetka izvedena je u crnoj boji visokog sjaja. Redizajnirani branici jako su privlačni sa svojim zaoštrenim otvorima za zrak, s redizajniranim rešetkama i ravnim prednjim svjetlima za maglu. Model A4 allroad quattro karakterišu aplikacije na prednjoj maski i okrugla svjetla za maglu.

Prednja svjetla također su promijenjena, donje rubove krasi blago valovita linija, dok su i njegovi unutrašnji elementi drugačije raspoređeni. U opciji su dostupna i Audi Xenon plus-glavna svjetla, čije LED dnevno pozicijsko svjetlo formira usku, optički homogenu traku, koja ostaje otvorena u blizini xenonskih leća. Po želji će svjetlosni sklop biti opremljen i prilagodljivim prednjim svjetlima koja slijede kretanje upravljača. Pažnju privlače i zadnja svjetla koja u kombinaciji sa Xenon plus svjetlima imaju homogene LED trake. Redizajniran je branik s difuzorom, dok se izduvni sistem uvijek završava s dvostrukim cijevima.

U ponudi je izbor od 15 vanjskih boja s četiri nova tona. Za limuzinu i Avant se nudi S line Exterieur paket, koji za Avant dodatno uključuje krovni spojler.

Unutrašnji prostor A4 modela također je postao još luksuzniji. Audi je pripremio bogat izbor novih upravljača s kromiranim sjajnim detaljima, dok kožni sportski upravljač uključuje i podrezani donji dio. Stup upravljača i kontakt brava također su promijenjeni. Aplikacije visokog sjaja i hromirani umeci na kontrolama pridonose eleganciji i raskoši interijera.

Vrhunska završna obrada čini upravljanje još jednostavnijim i intuitivnijim. Sistem za navigaciju MMI Navigacija plus sada ima četiri umjesto osam tipki, a njegova tipka za jačinu zvuka sada integriše i funkciju upisa. Ostala poboljšanja odnose se na upravljanje automatskim mjenjačem, efikasniji klima-uređaj, Audi drive select s dinamičnim upravljanjem i višenamjenski upravljač. Grijanje i klimatiziranje sjedala sada se reguliše preko jednog tastera.

Sa S line sportskim paketom unutrašnjost dolazi u crnoj boji s detaljima vrhunske kvalitete. 18 inčni naplaci ili opcionalni sa 19 inča, te S line-sportsko podvozje koje spušta karoseriju za 30 milimetara, zaokružuju ovaj ekskluzivan paket. Programi Audi exclusive i Audi exclusive line nude dodatne opcije za personaliziranje serije A4.

Prtljažnik limuzine A4 i dalje ima kapacitet od 480 litara, odnosno 962 litara s preklopljenom stražnjom klupom sjedala. Modeli A4 Avant i A4 allroad quattro imaju kapacitet prtljažnika od 490 i 1.430 litara, dok za oba modela Audi u opciji nudi električno upravljanje prtljažnim poklopcem.

Pogonski agregati Audija A4 postavljaju nove standarde u svijetu motora. Njihove vrijednosti potrošnje u prosjeku su niže za 11 posto, dok su snaga i obrtni moment evidentno narasli. Za limuzinu i Avant Audi je predvidio čak šest TDI i četiri benzinska motora, kao i 23 kombinacije motora i mjenjača. Svi uključuju sisteme direktnog ubrizgavanja goriva s prednabijanjem, a start-stop i sistem obnavljanja energije (rekuperacija) dio su standardne opreme.

Najštedljivija varijanta u ovoj modelskoj porodici je Audi A4 2.0 TDI sa 100 kW (136 KS). U izvedbi limuzine ovaj se motor u prosjeku zadovoljava sa 4,2 litre goriva – što je ekvivalentno CO2 emisiji od tek 112 grama po kilometru. Novi A4 2.0 TDI sa 120 kW (163 KS), također optimiziran za maksimalnu efikasnost, prelazi 100 km sa samo 4,4 litre dizela, (115 grama CO2 po km). Oba motora pokreću limuzinsku i Avant verziju.

Osim spomenutih, dostupna su još tri 4-cilindarska dizelaša - sa 88 kW (120 KS), 105 kW (143 KS) i 130 kW (177 KS). I oni se mogu naručiti u allroad quattro izvedbi, kao i u osnovnim modelima. Tri agregata V6-TDI kompletiraju ovu bogatu paletu. Motor 3.0 TDI sa 150 kW (204 KS) (ne u izvedbi allroad quattro) je najefikasniji 6-cilindraš svoje klase u svijetu; u limuzini A4 troši samo 4,9 litre goriva. Druga varijanta 3.0 TDI 180 kW (245 KS) predstavlja izuzetno čistu izvedbu.

Nova serija A4 modela, također, predstavlja najnovije tehnologije benzinskih agregata. Zvijezda TFSI-porodice je novi 1,8-litarski motor, dostupan za limuzinu i Avant. Ovaj četverocilindraš sa 125 kW (170 KS) i 320 Nm obrtnim momentom postiže sportsku vučnu snagu. Njegova prosječna potrošnja u limuzini A4 iznosi 5,6 litara na 100 km (134 grama CO2 po km). Ovo je smanjenje potrošnje od 19 posto u odnosu na prethodni motor.

Za sada još uvijek nisu poznate cijene redizajniranog Audija A4 u Bosni i Hercegovini, pa je izvjesno da će detaljan cjenovnik biti objavljen nakon zvanične premijere na našem tržištu, tokom ovog mjeseca.