Noviteti
6

Osnovni Macan stiže sa četiri cilindra

Klix.ba
Porsche je predstavio osnovnu verziju svog crossover modela Macan koju pokreće četverocilindarski dvolitarski turbo-benzinski motor koji razvija 237 KS i 350 Nm obrtnog momenta.

Četverocilindarsku konfiguraciju motora Porsche je posljednji put koristio 1995. godine u modelu 968, a nakon 19 godina pauze došlo je vrijeme da četiri cilindra opet nađu svoje mjesto u jednom Porsche automobilu.

Iako se teoretski sve skupa može činiti nedovoljnim, "baby“ Cayenne će od 0 do 100 km/h stići za manje od 7 sekundi, a deklarisana prosječna potrošnja goriva iznosi 7,5 litara nakon 100 pređenih kilometara.

Za prijenos snage na podlogu zadužen je PDK automatski mjenjač sa dva kvačila. Četverocilindarski Macan vizuelno je prepoznatljiv po dvostrukom završetku izduvnih cijevi, što nije slučaj sa modelima S i Turbo čiji izduvni sistemi završavaju sa četverostrukim cijevima.

U standardnu opremu automobila spadaju 18-inčne felge i dvozonski automatski klima-uređaj. Uz doplatu kupac može dobiti panoramski krov, aktivni ovjes (PASM – Porsche Active Suspension Management), kao i prednje i zadnje senzore za parkiranje.