Nova Opel Astra GTC
0

FOTO+VIDEO / Opet među najljepšima u klasi

Sarajevo-x.com
Opel je i zvanično predstavio Astru GTC sa troja vrata. Uz fenomenalan izgled i ponudu četiri savremena motora novi GTC se ističe i izmjenjenim ovjesom u odnosu na petovratnu verziju, a zahvaljujući čemu će dodatno isticati svoj sportski karakter.

Tako je u cilju boljih dinamičkih osobina visina Astre GTC u odnosu na petovratnu smanjena za 15 mm, dok je istovremeno međuosovinski razmak produžen za 10 mm. Prednji i zadni trag točkova su također širi u odnosu na petovratni model, sa 40 dodatnih milimetara narijed, te 30 mm na zadnjoj osovini. Da je Opel zaista temeljito poradio na novom ovjesu govori i činjenica kako je na prednjem ovjesu upotrebljeno novo HiPerStrut rješenje.

Četiri motora će biti ponuđena u početku za GTC, počevši s dvije verzije 1,4-ltarskog turbo motora i to od 120 KS i 140 KS, a oba sa 200 Nm okretnog momenta. Dodatni izbor u ponudi benzinskih motora predstavlja 1,6-litarski turbo motor sa 180 KS.

Također, u početku će biti dostupan i 2,0-litarski CDTi dizelski motor koji proizvodi 165 KS i 380 Nm okretnog momenta. Svi ovi motori dolaze standardno s 6-stepenim ručnim.

Više opcija u izboru motora biti će dostupno kasnije, što uključujuje sportsku OPC verziju sa 2,0-litarskim turbo motorom od oko 290 KS.

"Htjeli smo Astra GTC bude potpuni izraz Opelove dizajnerske filozofije "Umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost" i da oblikuje našu strast za automobile", rekao je podpredsjednik Opel Designa, Mark Adams.

Opel Astra GTC je već dostupna za narudžbu na nekim tržištima, pa cijene u Njemačkoj polaze od 21.750 eura, za model sa 1,4 turbo motorom od120 KS i 27.855 eura za Astru GTC Sport 2.0 CDTI sa 165 KS.

Opel Astra GTC će imati svoju zvaničnu svjetsku premijeru na Frankfurt Motor show-u u septembru ove godine.