Noviteti
0

Opel Adam S: Na korak do serijske proizvodnje

Klix.ba
Opel je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio predserijski Adam S koji pokreće četverocilindarski 1,4-litarski turbo-benzinski motor sa 150 KS i 220 Nm obrtnog momenta i razvijen je isključivo za Adama.

U poređenju sa atmosferskim motorom iste radne zapremine, turbo varijanta nudi 50% više snage i 70% više obrtnog momenta. Prijenos snage na prdnju osovinu vrši se preko ručnog 6-stepenog mjenjača.

U Opelu kažu da Adam S može razviti 220 km/h, a podaci o obrzanju još uvijek nisu objavljeni. Izloženi ženevski primjerak opremljen je 18-inčnim felgama na kojima su gume dimenzija 225/35. Kočnice sa crvenim čeljustima potpisuje Opelov sportski odjel (OPC).

Uz drugačiji izduvni sistem, tu je i nekoliko agresivnije dizajniranih karoserijskih dodataka, kao i LED tehnologija za prednja i zadnja svjetla.

Unutra dominiraju Recaro sportska sjedišta, a zgodan kontrast crnoj unutrašnjosti je nekolicina detalja u crvenoj boji. U dio serijske opreme spada i 'IntelliLink' infotainment sistem. U Opelu su najavili da će Adam S vrlo brzo ući u serijsku proizvodnju.