Noviteti
0

Opel Adam, Cascada i Astra OPC stigli u BiH

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Opel je jučerašnjom premijerom u Sarajevu i zvanično na tržište Bosne i Hercegovine uveo svoja tri nova i vrlo atraktivna modela. U prodajne salone su tako stigli gradski supermini Adam, atraktivni kabriolet Opel Cascada, ali i sportska Opel Astra OPC.

Opel Adam je potpuno novi model u ponudi ovog proizvođača, te svojim proporcijama spada u klasu gradskih superminija. Ipak, svojim stilom, dizajnom ali i raznovrsnom opremom on spada u profinjenije društvo ovih malih automobila, pa se tako svrstava uz bok FIAT-u 500 ili Mini Cooperu. Također, iz Opela ističu kako oni nisu s Adamom imali namjeru inspiraciju tražiti u svojoj historiji i nekim prošlim modelima, nego njime žele otkriti i nametnuti nove stilove.

O važnosti ovog modela dovoljno govori i njegovo ime Adam, koje je dobio po imenu osnivača kompanije Opel.

Svoju privlačnost Opel Adam gradi kroz tri dizajnerska pristupa, tačnije tri paketa i načina opremljenosti. Tako su ponuđeni Adam Slam, Adam Jam i Adam Glam, od kojih svaki nudi dizajn i kombinacije boja i materijala koji će zadovoljiti zahtjevne ali i raznovrsne ukuse. Jasno, kod osnovnog modela naglasak je na pristupačnosti, pa se on oprema konvencionalnijim paketom opreme Selection.

Ponuda motora za Opel Adam sastoji se od tri benzinska motora, i to 1,2 Twinport Ecotec od 70 KS, 1,4 Twinport Ecotec od 88 KS, dok najsnažniju opciju trenutno predstavlja 1,4 Twinport od 100 KS. naknadno se očekuje dolazak 1,6-litarsko turbobenzinca od 187 KS koji će pokretati sportsku verziju Adama.

Osnovni Opel Adam u BiH košta 18.968 KM, naravno s osnovnim benzinskim motorom i osnovnim Selection paketom opreme.

Opel Cascada spremna za vruće ljetne dane

Uz Adam, Opel je Bh. javnosti predstavio i Cascadu, atraktivni cabriolet s mekanim preklopnim krovom koji je nastao na osnovi Opel Astre. Otvorena ili zatvorena, nova Opel Cascada uvijek je briljantna. Jasne linije odražavaju apsolutnu opredijeljenost za eleganciju i stil. Gledana sprijeda, nepogrešivo se radi o Opelu ali s profinjenošću ugrađenom u svaki detalj. Pogledajte skulpturiranu, impresivnu rešetku hladnjaka, raskošnu mrežu ispod nje, prepoznatljiva LED svjetla za dnevnu vožnju i elegantan krom. Diskretno skulpturirana snaga oblika profinjen je nagovještaj moćnih performansi.

Upitna mogućnost svakodnevnog korištenja i manjak pretinaca za odlaganje stvari često su problem kod kabrioleta. Ali ne i za novu Opel Cascadu. Čak 13 lako dostupnih i praktično smještenih pretinaca za odlaganje osiguravaju urednost na putu.

Tu je i prtljažnik zapremine od 280 do 380 litara s otvorenim odnosno zatvorenim krovom. Osim toga, sustav FlexFold omogućuje preklapanje jednog ili oba stražnja sjedala u samo nekoliko sekundi kako bi se stvorio prostor od ukupno 750 litara. Prekidači su praktično smješteni s obje strane stražnjeg dijela prtljažnika. Prilikom korištenja, poseban električni sustav uključuje opružni mehanizam koji automatski preklapa naslon odabranog sjedala.

Cijena za osnovnu Opel Cascadu u Bosni i Hercegovini počinje od 42.920 KM

Opel Astra OPC pomjera granice hot-hatch klase

Iako je težište promocije novih modela bilo na Adamu i Cascadu, jednaku pažnju privukla je i sportska verzija Opel Astra. Za sve ljubitelje sportskih automobila skraćenica OPC već odavno je poznata, a u svom posljednjem izdanju Astra OPC donosi čak 280 KS iz dvolitarskog turbobenzinskog motora.

Vrhunske performanse se podrazumjevaju, pa do 100 km/h Astra OPC ubrzava za 6,0 sekundi, dok i vrijednost okretnog momenta od 400 Nm njenu direktnu konkurenciju ostavlja prilično zatačenima.

S novom Astrom OPC Opel se najviše fokusirao na poboljšanje ovjesa i dinamičkih osobina, pa je tako dobila mehaničku blokadu diferencijala kako bi svu snagu i moment efikasno prenijela na podlogu, dok je ovjes uz nekoliko inovativnih rješenja omogućio da se sva snaga iskoristi i u zavoju, a ne samo na pravcima.

Vezani članci