Noviteti
0

Obnovljen Jeep Grand Cherokee

Klix.ba
Obnovljen Jeep Grand Cherokee
Obnovljen Jeep Grand Cherokee
Posljednja verzija <b>Grand Cherokeeja</b> je imala svoju premijeru na ovogodišnjem ženevskom sajmu automobila gdje je pokazala nova dizajnerska osvježenja ovog atraktivnog modela.

Ovaj obnovljeni model koji će biti dostupan evropskim kupcima od kraja proljeća karakteriše svjež izgled sa novom prednjom maskom i svjetlima za maglu.

Promjenu su doživjela i prepoznatliva rebra na maski koja su sada uspravnija te još više naglašavaju taj zaštitni znak ove marke automobila.

Prepoznatljivosti doprinosi i novi prednji odbojnik sa integrisanim okruglim maglenkama koje također predstavljaju nasljedstvo marke Jeep i koje se mogu naći i na modelima Cherokee i Wrangler. Da bi "veliki poglavica" u potpunosti slijedio filozofiju Jeepa koja glasi: "Idi bilo kuda, radi bilo šta", od sada u ponudi sadrži i novi navigacioni sistem za evropske kupce, što prije nije bilo moguće ni nadoplatiti direktno u fabrici. Ovaj novi sistem je sličan onima u Chrysler Voyageru i PT Cruiseru, te sadrži kolor monitor od 12,4 centimetara, AM/FM radio sistem, CD player i navigacioni uređaj koji je kompatibilan sa DVD tehnologijom.

Efektnijem vanjskom izgledu doprinose i nove 17 inčne aluminijske felge koje predstavljaju serijsku opremu na Limited veziji. Novi su i vanjski konveksni retrovizori koji obezbjeđuju jasniju sliku pri većim brzinama, a u ponudi se nalazi i nova Deep Lava crvena boja koja je dodana širokoj paleti boja.

Također, popunjavanju palete modela poslužit će i model Grand Cherokee Overland sa diesel motorom koji će biti opremljen 2,7 litarskom turbo-dizelskom jedinicom sa common rail sistemom ubrizgavanja goriva u cilindre i koja razvija moćnih 163 KS i 400 Nm obrtnog momenta u saradnji sa petostepenim automatskim mjenjačem.

Grand Cherokee Overland će biti prepoznatljiv po unikatnim 17 inčnim "Rogue" aluminijskim felgama, nekromiranom maskom koja će biti u boji vozila i poliranoj ispušnoj cijevi auspuha kod benzinskih modela. Quadra-Drive sistem pogona na sva četiri točka se serijski nalazi u Overland modelu kao i metalna zaštita motora koja ga štiti pri grubljoj terenskoj vožnji.

U unutrašnjosti će se isticati dodaci poput električnog krovnog otvora, CD mjenjača kapaciteta 10 diskova sa daljinskom kontrolom, unikatnih sjedišta obloženih kožom i kvalitetnom tkaninom. Također na raspolaganju će stajati i grijanje prednjih sjedišta u čak 10 područja, te ugođaju podređeni umeci od pravog drveta koji će se nalaziti na konzoli, vratima i gornjem dijelu obruča volana.

Grand Cherokee Overland bit će dostupan također i sa benzinskim agregatom i to sa veoma snažnim V8 zapremine 4,7 litara. Ponudu će zaokružiti Laredo i Limited verzije sa 4,0 I-6 i 4,7 V8 motorima.

Pored estetskih i praktičnih poboljšanja, poradilo se i na aktivnoj sigurnosti. Prije svega ugrađeni su novi amortizeri sa smanjenim pritiskom koji bi trebali doprinijeti još udobnijoj vožnji i boljem držanju ceste. Smanjena je tvrdoća pedale kočnice, pa sada omogućava lakše manevrisanje i kraći zaustavni put. Također su ugrađeni novi dvosistemski zračni jastuci za vozača i suvozača koji se otvaraju u zavisnosti siline udara, a njima u pomoć priskaču i bočne zračne zavjese ugrađene i u prednjem i uzadnjem dijelu kabine.

I za kraj je ostavljena još jedna poslastica koja ima namjeru da u potpunosti razmazi vozača novog Grand Cherokeeja: naime, ugrađen je kišni senzor koji, kada je prekidač brisača okrenut na "AUTO", automatski prepoznaje kišne kapi na prednjoj šoferšajbi i uključuje brisače onom brzinom zavisno kojim intezitetom kiša pada.