Noviteti
0

Objavljene prve zvanične fotografije SEAT-ovog prvog SUV-a

Klix.ba
Španski proizvođač automobila SEAT je objavio zvanične fotografije svog prvog SUV-a koji se zove Ateca.

U ranijim izvještajima je SUV nazivan Aran, ali je sada definitivno jasno da će nositi ime Ateca. Kompaktni crossover nema iznenađujući dizajn s obzirom na to da su mnoge karakteristike dizajna preuzete od modela Leon. Koristi MQB platformu i bit će veoma važan član SEAT-ove ponude jer se radi o prvom modelu ove vrste. Cilj kompanije je da postane konkurentna na evropskom tržištu crossovera.

Osim fotografija, poznate su i neke tehničke specifikacije. Automobil će biti ponuđen s nekoliko različitih motora. Prvi je 1,0-litarski trocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 110 KS. Potom slijedi 1,4-litarski motor s turbopunjačem koji razvija 150 KS, a posjeduje i sistem deaktivacije cilindara. Što se tiče dizela, tu je 1,6-litarski TDI sa 110 KS, kao i snažniji 2,0-litarski TDI u dvije verzije, sa 150 i 184 KS.

Svi motori će biti upareni sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, no, kupci snažnijih modela će opciono moći dobiti sedmostepeni automatski dual-clutch mjenjač. Pogon na prednje točkove će biti standardan kod slabijih modela, dok će za dodatni novac snažniji modeli biti opremljeni SEAT-ovim 4Drive pogonom na sva četiri točka.

Ateca je SEAT-ov odgovor na Kiju Sportage, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai i druge modele iz segmenta kompaktnih crossovera. SEAT Ateca će biti predstavljen u Ženevi sljedećeg mjeseca.