Noviteti
8

Objavljene prve zvanične fotografije BMW-a i8

Klix.ba
Kompanija BMW objavila je dvije zvanične fotografije modela i8, spremnog za proizvodnju, koji će 10. septembra biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu.

BMW je u ponedjeljak objavio teaser video sa plug-in hibridnim modelom i8, a danas je objavio dvije fotografije. Vidljivo je da ima nekoliko sličnosti s konceptom predstavljenim prije dvije godine, ali je ovaj produkcijski model izgubio providna vrata te dobio točkove od legura, koji više nemaju futuristički izgled.

Otvaranjem "makazastih" vrata je moguće primijetiti da se unutrašnjost ne razlikuje mnogo od onih koje je moguće danas vidjeti u BMW-ovim modelima, ali je tu ipak digitalna instrument tabla i plavi krug oko loga na mjenjaču.

BMW je već ranije potvrdio da će model i8 pokretati trocilindrični 1,5-litarski TwinPower Turbo benzinski motor, koji isporučuje 231 KS i 320 Nm obrtnog momenta, dok će se snaga prenositi na stražnju osovinu. Električni motor koji razvija 131 KS i 250 Nm obrtnog momenta će pokretati prednje točkove. To znači da će motori BMW-a i8 zajednički razvijati 362 KS i 570 Nm obrtnog momenta.

Automobil je težak 1.490 kg, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi te dostiže elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h. Prosječna potrošnja iznosi 2,5 litara na 100 pređenih kilometara, a emisija CO2 iznosi 59 g/km. Koristeći samo električni motor BWM i8 može preći 35 km pri brzini od 120 km/h.