Novo izdanje Chryslera 300C
0

FOTO / Obimno obnavljanje američke limuzine

Sarajevo-x.com
Nakon brojnih zvaničnih i nezvaničnih najava, špijunskih fotografija i špekulacija Chrysler je konačno objavio i zvanične podatke o svom detaljno obnovljenom modelu 300. Iako je riječ o temeljitom redizajnu, gotovo da se ovako uređen 300 može nazvati i potpuno novim modelom.

Značajno preoblikovani i redizajnirani 300C sada donosi znatno profinjeniji izgled, koji će se bez sumnje više svidjeti evropskim kupcima, od dosadašnjeg modela kod kojeg je dominirala američka masivnost detalja.

Naravno, ni ovaj put obilje hromiranih dijelova nije moglo izostati, a iako je elegantnija, i dalje cijelim automobilom dominira velika maska na prednjem dijelu. Najveću promjenu čine svjetla, koja su znatno manja ali i modernije oblikovana, dok će izgled savremenijim činiti i očito neizbježna LED svjetla koja su integrisana u kućište glavnog svjetla sa ksenonskom lećom.

Masivni bokovi koji ističu gabarite 200-ke ostali su gotovo nepromjenjeni, dok je elegancija novog modela primjetna i na zadnjem dijelu gdje zbog preoblikovanih stop svjetala ali i dotjeranog logotipa Chryslera novi 300 C sa opravdanjem podsjeća na aristokratske limuzine iz Velike Britanije.

Najveće promjene 300C je ipak pretrpio u unutrašnjosti, jer je dosadašnji model upravo u tom području i najviše zaostajao za modernijom konkurencijom. Uz mnoštvo moderne opreme, najprimjetniji je znatno veći kvalitet materijala koji su ugrađeni, dok se savremenijim okruženje čini i zbog plavog ambijentalnog osvjetljenja. Detaljisti će ipak mnogo više cijeniti umetke od pravog drveta koje je polirano do visokog sjaja, ali i detalje poput dvodijelnog krovnog otvora, nappa kože na sjedištima i multimedijskog uređaja sa 8,4-inčnim displejem.

Za pogon će biti zadužena dva motora, i to osnovni 3,6-litarski V6 sa 296 KS i 353 Nm okretnog momenta, dok će prestižnije verzije pogoniti 5,7-litarski HEMI V8 motor sa 375 KS i 536 Nm. Oba ova motora snagu na pogonske točkove će prenositi pomoćui petostepenog automatskog mjenjača, dok će u doplatnim opcijama biti i pogon na sve točkove.

Zvaničnu svjetsku premijeru novi Chrysler 300C imati će na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, nakon čega počinje i njegova komercijalizacija.