Noviteti
0

Novi VW Caddy

Klix.ba
VW Caddy Kombi
VW Caddy Kombi
Volkswagenov odjel zadužen za razvoj privredenih vozila će uskoro predstaviti novi Caddy koji će se na tržištu pojaviti već početkom 2004. godine i to u Van i Kombi verziji i sa četiri motora u ponudi.

Novi Caddy je prvo vozilo koje je nezavisno razvio Volkswagen Commercial Vehicles odjel. Proizvoditi će se u fabrici Ponzan u Poljskoj. Korištenjem platforme i komponenti Golfa V i Tourana dijele sa pomenutim dvojcem preko 50% identičnih komponenti što umnogome olakšava i pojednostavljuje proizvodnju.

Kao što je to bio i slučaj sa prethodnikom novi Caddy će biti dostupan u dvije karoserijske verzije a u odnosu na njega narastao je 4405 mm u dužinu, 1802 mm u širinu, 1833 u visinu a međuosovinski razmak sada iznosi punih 2682 mm dok je najveća nosivost čak 750 kg i predstavlja najbolji rezultat u klasi.

Pored velike nosivosti povećana je i zapremina teretnog dijela te sada iznosi puna 3,2 m3 što je čak 300 litara više u odnosu na prethodnika. Novi VW Caddy Kombi je prvo vozilo u klasi koje će biti registrovano za prevoz sedam osoba tako što će kupcima na raspolaganju stajati opcija naručivanja klupe za sjedenje koja je dovoljna za udoban smještaj dvije osobe.

Također se mislilo i na sigurnost tako su sada sva sjedišta opremljena pojasom za vezanje u tri tačke a tu je i prednji par zračnih jastuka dok će bočni biti na listi opcija. U serijskoj opremi naći će se i ABS pomoć pri kočenju te TCS program za stabilnost dok će ESP biti moguće naručiti samo uz 1.6 litreni benzinac i 1.9 TDI.

Za Caddy će biti dostupna dva benzinca i dva dizelaša. Početnu ponudu će u tandemu činiti 1.4 litreni benzinac sa prilično slabih 75 KS i 2.0 litarski SDI agregat sa još slabijih 70 KS. Ubrzo nakon predstavljanja u ponudi će se naći i snažnije varijante i to one sa 1.6 litrenim benzincem koji oslobađa 102 KS i ekonomičnim ali moćnim 1.9 TDI agregatom sa 104 KS.

Tačan datuma dolaska na naše tržište još uvijek nije poznat, ali uzimajući u obzir potražnju te neznatno kašnjenje predstavljanja novog T5 transportera možemo se nadati da u našim VW salonima ugledamo novi Caddy u prvoj polovini iduće godine.