Noviteti
0

Novi Volvo C70 sa samouvjerenom elegancijom

Sarajevo-x.com
Švedski Volvo na nastupajućem sajmu automobila u Frankfurtu predstavlja obnovljenu izvedbu svog atraktivnog coupe-cabrio modela C70, koji je zadržao "pametni" trodijelni čelični krov, praktičnu prostranost za četiri odrasla putnika i svjetski poznatu sigurnost, dok sa unaprijeđenim dizajnerskim detaljima i premium kvalitetom, C70 predstavlja svjetsku klasu.

Volvo C70 praktično predstavlja dva atraktivna automobila u jednom; elegantni coupe i sportski kabriolet, sa besprijekorno čistim i elegantnim linijama u obe verzije. Iznad svega, Volvo C70 je automobil za uživanje. Za ljude koji sebe nagrađuju najboljim u životu.

"Volvo C70 ima klasične kabriolet linije i snažan identitet. Ono što smo uradili jeste pažljiv redizajn prednjeg i stražnjeg dijela, kako bi se harmonizirali sa aktuelnim Volvo modelima. Podigli smo ekskluzivnost materijala i detalja opreme, kako bismo unaprijedili atmosferu luksuza i užitka unutar automobila", objašnjava Fedde Talsma, glavni dizajner eksterijera u Volvo Cars.

Moderniziran, samouvjeren prednji dio

Sa svojim novim prednjim dijelom, Volvo C70 snažno podsjeća na S60 Concept, predstavljen početkom 2009. godine. Na taj način, C70 je unaprijeđen kako bi se vizuelno približio dizajnerskom jeziku velikih Volvo modela. Dijelovi karoserije poput prednjih bokova su također redizajnirani kako bi se naglasio izmjenjeni nastup. Nos vozila je sad klinastiji i dodana mu je trodimenzionalna dubina pomjeranjem pojedinih elemenata longitudinalno i vertikalno. Nova prednja svjetla i kućišta svjetala za maglu su upadljivija, a novi su i detalji donjeg usisnika za zrak.

Od početka prema kraju, novi prednji kraj krasi karakterističan V oblik. Povećani tvornički logo i novi veći usisnici zraka daju automobilu samouvjeren nastup. Budući kupci koji se žele još više isticati u saobraćaju, na raspolaganju imaju novu dramatičnu Flamenco Red Pearl (Flamenko crvena) boju karoserije.

"Novi C70 ima čistije, izraženije lice. Prirodna elegancija automobila je modernizovana kako bi se s lakoćom stopila sa aktuelnim dizajnerskim tokovima", kaže Fedde Talsma.

Novi ekskluzivni stražnji dio

Ekskluzivna high-tech LED stražnja svjetla, slična onima na SUV modelu XC60, najveća su promjena na stražnjem dijelu obnovljenog Volva C70. Čitavo svjetlo je elegantno integrisano u oval, koji uokviruje stražnji dio automobila. Kao i na prednjem dijelu, nove linije i detalji na stražnjem braniku služe da naglase dubinu i dinamiku Volvo dizajnerskog jezika.

Enterijer koji nagrađuje vozača

Unutrašnjost je unaprijeđena u nekoliko aspekata, kako bi se stvorio unikatan ambijent. Instrument tabla je redizajnirana, te je dobila širi, uglađeniji izgled, dok površina panela ima novu teksturu, koja unapređuje osjećaj kvalitete. Novi ekskluzivni instrumenti sa pokazivačima i grafikom specifičnom za C70 su još jedna primjer kako premium osjećaj automobila može biti još više unaprijeđen.

"Nove detalje unutrašnjosti smo fokusirali oko vozača, kako bi vlasniku dali jaku percepciju da je boravkom za upravljačem zapravo nagrađen. Sjedišta su presvučena novom vrstom mekanih materijala, a tu su i bolje naglašeni detalji, kako bi vožnju učinili vrhunskim iskustvom kao nikada prije", nastavlja Fedde Talsma.

Novi Volvo C70 je osmišljen kao jedan od najsigurnijih kabriolet vozila na tržištu, što se odnosi i na pasivnu i na aktivnu sigurnost. Automobil posjeduje naprednu strukturu karoserije i nekoliko unikatnih solucija u ovoj klasi vozila. Nedostatak fiksnog krova je kompenziran strukturalnim ojačanjima i sofisticiranom tehnologijom.

Vovlo C70 ima čvrste metalne obruče, koji "izlaze" iza stražnje klupe, kako bi omogućili dodatni prostor za preživljavanje u slučaju prevrtanja. Ovi obruči, koji su dio Volvo Rollover Protection sistema (ROPS) aktiviraju se putem gyro senzora. Obzirom da Volvo C70 posjeduje klasično stražnje staklo, obruči prolaze kroz staklo u slučaju prevrtanja kada je krov podignut. Zbog toga su opremljeni malenim oštricama kako bi bez problema slomili navedeno staklo i omogućili besprijekorno funkcionisanje.

Važan dio zaštite protiv bočnog udarca i prevrtanja jeste i zračna zavjesa, koja je u ovom slučaju ugrađena u vrata, obzirom da ne postoji klasična linija krova. Zavjesa ima specijalan dizajn sa dvostrukim panelima i ojačanjem. Kao rezultat toga, zavjesa besprijekorno štiti glavu, čak i kada su prozori spušteni. Štaviše, zavjesa se sporo ispuhuje, kako bi se pružila dodatna zaštita u slučaju prevrtanja.

Kao dodatak zračnim zavjesama na obe strane, putnike na prednjim sjedištima štite i bočni zračni jastuci, koji su dimenzionirani kako bi pružili zaštitu i za prsa i za kukove. Osim toga, zračni jastuci djeluju u saradnji sa zatezačima pojaseva, kako bi se u svim uslovima omogućio maksimalan nivo zaštite. Sva četiri sjedišta Volva C70 posjeduju zatezače pojaseva.

Volvo C70 se elegantno pretvara iz udobnog coupea u zabavni kabriolet. Samo pritisnite dugme i trodijelni čelični krov brzo i nečujno nestaje ispod stražnjeg poklopca.