Neprimjetno podmlađivanje
0

Novi stari izgled za Range Rover

Sarajevo-x.com
Svijet prestižnih SUV-ova sada je osvježen novom generacijom jednog od najluksuznijih pripadnika tog društva. Aristokratski Range Rover dobio je nešto savremeniji dizajn, ali i novu tehnologiju.

Prije svih novosti kod osvježenog Range Rovera ističe se novi 4,4-litarski V8 turbodizel motor koji će, kako se i očekuje od SUV-a ovog cjenovnog ranga, obezbjediti odlične performanse. Tako će sa ovim motorom Range Rover na raspolaganju imati čak 700 Nm okretnog momenta i 313 KS. Zanimljivo je da će i uz značajno povećanje snage u odnosu na prethodni motor, novi Range Rover biti ekološki podobniji sa 14 odsto manjom emisijom štetnih gasova. Pored savremenog motora to je definitivno i zasluga potpuno novog ZF-ovog automatskog mjenjača sa osam stepeni prenosa.

Očekivano, uz ovakav pogonski sklop i performanse su na razini manjih i lakših sportskih limuzina, pa tako veliki Range Rover sa ovim motorom do 100 km/h stiže za samo 7,5 sekundi. Pohvalno je da su se inžinjeri pozabavili i ostalim elementima koji su ključni za dinamičnu vožnju, pa je tako novi Range dobio kapacitetne Brembo-kočnice sa 380 i 365 milimetarskim diskovima koje hvataju moćne šesteroklipne čeljusti.

Vanjski izgled Range Rovera neznatno je izmijenjen u odnosu na prethodnika. Diskretni detalji poput novih odbojnika, blago preoblikovane maske hladnjaka i svjetala za maglu, te završetaka izduvnog sistema i bočnih otvora za zrak čine ga savremenijim dok istovremeno zadržavaju prepoznatljiv i općeprihvaćen elegantan ukupni dizajn ovog SUV-a. Za kupce koji požele imati posebniji Range Rover u ponudi će biti i Autobiography Black 40th Anniversary verzija čija će proizvodnja biti ograničena na samo 700 primjeraka, a isticati će se posebnom Baralo crnom bojom, 20-inčnim naplacima, hromiranim detaljima, umecima od skupog drveta i sličnim prestižnim detaljima.