Noviteti
0

Novi sportista iz Lotusa

Klix.ba
Lotus će uskoro predstaviti uzbudljivi novi sportski automobil koji će nositi sve kvalitete i oznake istinskog trkaćeg automobila.

Novi Lotus Exige če biti pogonjen 1.8 litrenim četverocilindrašem sa 16 ventilskom tehnologijom i VVTL promjenjivim upravljanjem tih šesnaest ventila. Snagu ovog savremenog agregata na safalt će prenositi novi šest-stepeni, naravno ručni, mjenjač.

Za potrebe Lotusa ovaj agregat će proizvoditi Toyota a oslobađati će snagu od 192 KS i obrtni moment od otprilike 180 Nm.

Kao što smo i navikli od Lotusa težina će biti smanjena na najmanju moguću mjeru te će ova snaga u potpunosti doći do isticaja tako što će novi Exige ubrzavati od 0 do 100 km/h za čak ispod pet sekundi a maksimalna brzina će ležati negdje oko visokih 255 km/h.

Vanjski izgled će karakterisati prepoznatljivi sportski detalji a naprijed će to biti ogromni usisnici zraka i spojler integrisan u odbojnik dok će nazad dominirati ogromni repni spojler i difuzori zraka u odbojniku koji se savršeno nastavljaju na bočne aerodinamičke linije i usisnike zraka.