Noviteti
0

Novi Renaultov offroader

Sarajevo-X
Renault se planira ubaciti u tržišnu borbu lakih SUV vozila sa potpuno novim i tehnološki naprednim 4x4 automobilom, koji bi na tržište trebao stići tokom 2006. godine.

Renault je već prije najavio da neće razvijati nasljednika Scenica RX4, prije svega zbog ne tako dobrih prodajnih rezultata, ali će umjesto toga razviti potpuno novi SUV, potpuno novog koncepta.

Od Renaulta smo već navikli da izmišlja nove automobilske klase, a izgleda da uskoro možemo očekivati još jednu i to off road orijentacije.

Prema nekim prvim najavama u Renaultu planiraju ovaj novi model nazvati Kilimandjaro, po poznatom planinskom vrhu u Africi.

Renaultov Kilimandjaro ce mnoga dizajnerska rješenja dijeliti sa uspješnim Meganeom druge generacije, pa čak i prijašnjim konceptima, prije svega sa fascinantnim Koleosom.

Sa tehničke strane Renault se uvelike oslonio i na Nissan, koji ima mnogo više iskustva u gradnji off road vozila, te se mogu očekivati i zavidne terenske sposobnosti.

U paleti motora se mogu očekivati većina poznatih Renaultovih agregata, a prije svih tu će biti moderni turbodizelaši zapremine 1.5 i 1.9 litara.

E.Z.