Noviteti
0

Novi Renault Twingo stigao u Ženevu

Klix.ba
Renault je na Sajmu automobila u Ženevi publici predstavio treću generaciju popularnog modela Twingo. Dva su veoma interesantna detalja koji karakterišu novi Twingo, a već dugo vremena nisu korišteni na Renault automobilima.

Naime, novi Twingo ima pogon preko zadnje osovine, a motori koji su u ponudi smješteni su nazad. Automobil je dug 3,59 metara, širok 1,64 i visok 1,55 metara. U odnosu na prethodnu generaciju međuosovinsko rastojanje povećano je 13 centimetara i sada iznosi 2,49 metara.

Twingo tako u svojoj klasi trenutno nudi najviše prostora u predjelu koljena za putnike na zadnjim sjedištima. Automobil koji dijeli platformu sa narednom generacijom Smarta ForTwo trenutno se može dobiti sa dva benzinska motora.

Snažniji 0,9-litarski trocilindarski TCe turbo motor "posuđen" iz novog Clia razvija 90 KS i 135 Nm obrtnog momenta, dok novorazvijeni litarski trocilindarski atmosferski benzinac, koji se krije iza oznake SCe, nudi 70 KS i 91 Nm obrtnog momenta.

Uz oba motora stiže 5-stepeni ručni mjenjač. U jednostavno kreiranoj unutrašnjosti novog Twinga dominira display osjetljiv na dodir, a nekolicina ponuđenih kombinacija boja pobrinut će se za veselu atmosferu.

Tu je i posljednja generacija multimedijalnog sistema R-Link koji podržava R&GO aplikacije i omogućava povezivanje sa nekolicinom eksternih medija.

Osnovna zapremina prtljažnog prostora iznosi 219 litara i može se proširiti za dodatnih 52 litra. Sa četiri ponuđene boje karoserije, automobil bi u prodajne salone trebao stići u drugoj polovini godine.