Noviteti
0

Novi Renault Clio R.S. 200 EDC stigao u BiH

Klix.ba
Ljubitelji gradskih trkača ponovo su došli na svoje. Iz Renault Sport “kuhinje” stigao je novi “specijalitet” – nova generacija sada već kultnog Clija R.S. Novi francuski urbani ratnik nudi mnogo zabave u svakodnevnoj vožnji sa početnom cijenom od 41.999 KM.

Novi Clio R.S. 200 EDC u odnosu na dokazanog i proslavljenog prethodnika donosi brojne novosti. Glavna stavka nesumnjivo je pogonski agregat. U tipičnom downsizing trendu, 2.0 litarski usisni benzinac iz prethodnika, zamijenio je 1.6 litarski turbobenzinac iste snage (200 KS), ali sa više obrtnog momenta (240 Nm), te je sada uparen sa inovativnim EDC (Efficient Dual Clutch) mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Sa 200 „rasnih konja“ novi Clio R.S. do 100 km/h ubrzava za kratkih 6,7 sekundi, postiže maksimalnih 230 km/h, a zauzvrat u prosjeku traži tek 6,3 litre na 100 pređenih kilometara, odnosno čak dvije litre manje od jednako jakog prethodnika.

Dizajnerski gledano, novi Clio R.S. je istinski cestovni trkač u atraktivnim karoserijskim bojama, sa posebno dizajniranim aerodinamičnim dodacima, zatim velikim 17 i 18-inčnim točkovima, te dvostrukim završetkom izduvne cijevi. I u enterijeru preovladava naglašeno sportski „štimung“ sa školjkastim sjedištima, sportskim upravljačem i aluminijskim pedalama. Poseban detalj je i famozni R.S. Monitor, koji je dobio tehnički napredniju 2.0 verziju, te predstavlja najopsežniji on-board telemetrijski sistem na tržištu.

Istovremeno, Renault nudi bogat program zanimljivih dodataka kao što je R.S. Sound Pipe sistem koji nudi specifičan rezonantni zvuk izduvnog sistema ili R-Sound Effect aplikacija uparena sa R-Link sistemom, koja putem zvučnika reproducira zvuk motora kultnih automobila, među kojima su i Alpine A110, Renault 8 Gordini ili Nissan GT-R.

Poput prethodnika, i novi Clio R.S. nudi dvije vrste podvozja - Sport, namijenjen „svakodnevnici“, te 15 posto čvršću i 3 mm nižu Cup šasiju za istinske entuzijaste. Posebnu pažnju zaslužuje novorazvijeni Launch Control sistem, koji omogućava optimalan start, sa što manjim „proklizavanjem“ pogonskih točkova. Poboljšana je i elektronska blokada diferencijala, a kada su u pitanju kočnice, u novi Clio R.S. su ugrađeni dosad najveći diskovi u B-segmentu - prednji od 320 mm, a stražnji od 260 mm.

Novi Renault Clio R.S. 200 EDC ponovo utemeljuje pojam sportskog automobila za svakodnevnicu. Uz svu udobnost i praktičnost standardnog Clija IV, novi Clio R.S. se u trenutku pretvara u višestruko sposoban sportski automobil, koji je i dalje maksimalno jednostavan za svakodnevnu upotrebu. A sve to za već od 41.999 KM do registracije.

Vezani članci