Privredna vozila
0

Novi Opel Movano podiže standarde

Sarajevo-x.com
Druga generacija Opel Movana narasla je veličinom i mogućnostima, podigavši još jednom standarde u evropskom segmentu manjih privrednih vozila.

Po dizajnu ovaj praktičan multitalentirani kombi pripada novoj i nagrađivanoj Opelovoj generaciji proizvoda koju čine Insignia i Astra. Novi Movano bit će predstavljen u Evropi ovog proljeća.

Dolazi s većom ponudom varijanti karoserije od većine konkurencije, a ponuda uključuje kombi dostupan u četiri dužine vozila i tri različite visine krova te furgon izvedbu. Ova modularna platforma, koja je razvijena u saradnji s Renaultom, dolazi s prednjim ili stražnjim pogonom. Varijante sa stražnjim pogonom mogu se dodatno naručiti s dvostrukim stražnjim točkovima. Ukupna masa vozila povećana je na maksimalno 4,5 tone, a ukupna masa tereta sada može iznositi najviše 2,5 tone.

Bogati paket standardne opreme sada je dopunjen inovativnim elementima kao što su svjetla u zavojima, središnji dio naslona sjedala koji je preklopiv, pa može služiti kao radna površina te rotirajuće postolje, a tu su i brojni pretinci za pohranu s lakim pristupom.

Teretni prostor različitih furgon verzija nude najveću visinu i kapacitet u klasi: dužina teretnog prostora iznosi maksimalno 4,4 metra, a kapacitet do 17 kubičnih metara (kod verzije L4H3). Varijante s prednjim pogonom imaju spuštene podove, dok svi modeli nude klizna stražnja vrata s velikim držačima.

Svi common-rail dizelski motori nove generacije s četiri cilindra (2.3 l CDTI) pružaju živahne performanse uz niske troškove održavanja. Motori u ponudi su sljedeći: 74 kW/100 KS/285 Nm, 92 kW/125 KS/310 Nm i 110 kW/150 KS/350 Nm. Svi su usklađeni sa standardima Euro 4 i Euro 5, a oni prema specifikaciji Euro 5 dolaze s dizelskim filtrom za čestice čađe. Sva tri motora standardno imaju šesterostepeni prenos, dok dvije jedinice najveće snage mogu imati automatizirani Easytronic ručni mjenjač.

Novi Opel Movano također krasi najniža potrošnja goriva i emisija štetnih plinova u njegovom segmentu (od 7.8 l/100 km /203 g CO2/km) te je tako savršen izbor u zemljama u kojima se porez na vozilo temelji na emisiji ugljičnog dioksida. Ovisno o modelu i tipu motora, vrlo niska potrošnja goriva znači da novi Movano na jednom rezervoaru može proći i 1.300 kilometara.

Njegova vrhunska aktivna i pasivna sigurnosna oprema standardno uključuje ABS kočnice s elektroničkom raspodjelom sile kočenja (EBD) u svim varijantama. Program elektroničke stabilnosti (ESP) također je standardan na svim modelima sa stražnjim pogonom, dok je na modelima s prednjim pogonom opcionalan.

Predstavljanje novog Opel Movana na tržištu počinje premijerom furgon izvedbe u proljeće 2010., dok se predstavljanje ostalih varijanti planira tokom godine.