Noviteti
10

Novi Mini bit će predstavljen 18. novembra

Piše: E. T.
Novi Mini bit će predstavljen 18. novembra, na dan kada je 1906. godine rođen genijalni kreator prvog Minija, Sir Alexander Arnold Constantine Issigonis.

Automobil će biti predstavljen u tvornici Minija u Oxfordu (Velika Britanija). Gotovo u isto vrijeme bit će izložen na sajmovima automobila u Tokiju (Japan) i Los Angelesu (SAD), a prvi primjerci u prodajne salone trebali bi stići u prvom kvartalu naredne godine.

Novi Mini je duži i širi u odnosu na aktuelni model, a očekuje se kako će određeni karoserijski elementi biti "posuđeni" sa konceptnog modela Rocketman. Promjene uključuju duži poklopac motora, tanje A-nosače krova i manju masku hladnjaka.

Dosadašnji centralno smješten brzinomjer pomaknut je ispred vozača, jer je mjesto na centralnom dijelu kokpita rezervisano za veliki display osjetljiv na dodir.

Veza sa tradicionalnim uređenjem unutrašnjosti zadržat će se kroz nekolicinu karakterističnih prekidača, a neće nedostajati ni hromiranih detalja. Očekuje se da će model Cooper S pokretati novi 1,6-litarski turbo benzinski motor sa 178 KS, dok bi model JCW (John Cooper Works) iz iste konfiguracije trebao razvijati oko 217 KS.