Noviteti
0

Novi Mercedes-Benz SLK

Klix.ba
Kao što se i očekivalo, napokon je na sajmu automobila u Detroitu, nakon silnih špijunskih slika i najava, zvanično predstavljen novi Mercedes-Benz SLK.

Novi, ljepši, snažniji i markantniji SLK u odnosu na svog prethodnika doći će u Mercedesove evropske salone već tokom marta ove godine.

Novi model u ponudi ima tri agregata koji obezbjeđuju raspon snage od 163 KS pa do zavidnih 360 KS. Tako će ovaj model biti prvi u klasi sa V8 pogonskom jedinicom, a zahvaljujući Mercedesovom AMG odjelu.

Top model, naravno iza pomenutog AMG-a, će biti SLK 350 sa 200 kW snažnim V6 agregatom koji će također nuditi jedinstven sportski užitak u vožnji.

Tvrdi sklopivi krov po kojem je prvi SLK postao prepoznatljiv je unaprijeđen te se sada sklapa tj. rasklapa za samo 22 sekunde.

Mercedes ne bi bio to što jeste da sa svakim svojim novim modelom u serijsku proizvodnju uvede neki novi i jedinstven sistem. Ovaj put se radi o AIRSCARF sistemu koji obezbjeđuje grijanje putnika u predjelu vrata. Ovo omogućava vožnju i po hladnijem vremenu sa spuštenim krovom.

U popisu opreme će se naći i još priličan broj prestižnih elemenata kao što je automatski klima uređaj, bixenon svjetla koja prate smjer zakretanja prednjih točkova, a tu će biti i inovativni 7G-TRONIC automatski mjenjač sa sedam stepeni prenosa snage.

Na polju dizajna su također primjetne inovacije ali ne i prevelika odstupanja od filozofije koja je zacrtana prethodnim modelom. Sama karoserija je narasla u dužinu 72 mm i u širinu 65 mm. Zahvaljujući ovom rastu omogućeno je i povećanje međuosovinskog razmaka za 30 mm što će naravno pozitivno utjecati na "ležanje" cijelog automobila.

O velikim zalaganjima dizajnerskog tima govori, pored markantnosti i "nosa" u stilu F1, činjenica da je SLK sada automobil sa najmanjim otporom zraka u klasi i koji iznosi 0.32 Cd. Također značajan je uspjeh i to da iskoristivost nije platila danak ljepoti, te prtljažnik sada raspolaže sa 300 litara korisne zapremine, kada je krov podignut naravno.

Interijer je također pretrpio potpuni redizajn, te je unaprijeđen pažljivijim odabirom ugradbenih materijala.

Zavisno od odabrane verzije, novi SLK će "stajati" na felgama dimenzija 16, 17 ili 18 inča, a moguće će biti doplatiti i za sportski ovjes koji SLK približava asfaltu.