Sinoć ispred BBI centra u Sarajevu
0

FOTO / Novi Hyundai i30 stigao u BiH

Klix.ba
(Foto: E.Zubović/Klix.ba)
Dugo očekivani i najavljivani model iz Hyundaija konačno je ugledao svjetlo dana u Bosni i Hercegovini. Iako je već odavno krenuo u osvajanje Evrope, kod nas stiže sa malim zakašnjenjem, kao i u ostatku zemalja u regiji.

Dovoljan je samo jedan pogled na novi Hyundai i30 da se utvrdi kako nema mnogo sličnosti sa svojim prethodnikom. Prethodni i30 bio je jedan od najznačajnijih modela ovog proizvođača u Evropi, a to je dokazano i prodajnim rezultatima. Druga generacija i30 dolazi u potpuno novom ruhu i sa modernijim dizajnom.

Glavni postulat kod stvaranja ovog modela u Hyundaiju bila je sigurnost, odnosno biti prvi u segmentu sigurnosti putnika, pa tako su u prvom planu pri dizajniranju novog i30 dizajneri Hyundaija imali porodicu.

Novi i30 dugačak je 4,300 mm što je za 55 mm više od prethodnika, dok širina od 1,780 mm i visina od 1,470 mm u potpunosti zadovoljavaju potrebe prosječne porodice, baš kao i raskošan međuosovinski razmak od 2.650 mm.

U ugodnoj i modernoj unutrašnjosti ističu se izraženo profilisana i udobna sjedišta, ali i napredna konzola sa instrumentima. Novost u i30 je i multifunkcionalni upravljač sa Flex Steer sistemom, koji dolazi u serijskoj opremi i ima tri načina podešavanja, i to sport, komfort i normal.

Pametno osmišljen unutrašnji prostor u novom i30 nudi komfor i dovoljno prostora za glavu, ramena i noge svim putnicima, te ujedno i vrlo kapacitetan prtljažnik zapremine 378 litara, što je za 10% više od prtljažnika u njegovom prethodniku.

Nisko postavljeno težište, na 140 mm, kapacitetan ovjes, te novodizajnirani upravljački sistem zajedno sa ESP-om i VSM-om (menadžment upravljanja stabilnošću vozila, garantuju uzornu aktivnu sigurnost novog i30, ali i odlične vozne osobine. Zanimljivo je također da ESP i VSM uz ABS i HAC sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo dolaze serijski u osnovnom paketu opreme.

U slučaju sudara putnike će zaštititi dobri sistemi pasivne sigurnosti, kao zračni jastuci gdje dva prednja dolaze u početnom paketu opreme, dok bočni zračni jastuci, zračne zavjese i zračni jastuci za koljena dolaze u skupljim paketima opreme ili uz doplatu. Važan dio sigurnosti je i inovativni sistem adaptivnih prednjih svjetala (AFLS) koji povećava sigurnost pri svakom skretanju i u zavojima, dostupan je sa xenonskim prednjim svijetlima. Također, prije nekoliko dana novi Hyundai i30 je ostvario ocjenu od maksimalnih 5 zvjezdica na Euro NCAP testu pasivne sigurnosti.

Za novi i30 Hyundai je odlučio ponuditi široku paletu benzinskih i dizelskih motora sa šestostepenim mjenjačem, dok se snažniji motori u ponudi mogu kombinovati sa automatskim mjenjačem. Osnovni benzinski motor je 1.4 litarski MPI motor koji proizvodi 100 KS. Drugi u ponudi je 1.6-litarski MPI motor koji proizvodi 130 KS i 157 Nm okretnog momenta. Najzanimljiviji benzinski motor svakako je 1.6 litarski GDI motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva, a koji nudi 135 KS i 164 Nm okretnog momenta. S ovim motorom novi i30 do 100 km/h stiže za 9,9 sekundi, a u prosjeku troši 5,7 litara benina na 100 kilometara.

Dizelska ponuda motora počinje sa 1.4-litarskim CRDi turbodizelašem koji proizvodi 90 KS i 220 Nm okretnog momenta, te se ističe kao i najekonomičnija opcija s potrošnjom od svega 4,1 litra dizela na 100 kilometara u kombinovanim uslovima vožnje. Također, ponuđene su i dvije verzije 1.6 CRDi trubodizelaša, i to slabija sa 110KS i snažnija sa 128 KS i 260 Nm pri 1.900 okr/min.

Novi i30 je dizajniran i za ekološki osviještene, te za zemlje koje za razliku od naše stimuliraju nisku emisiju štetnih gasova. Kombinovan sa opcionalnom "Blue Drive" tehnologijom 1.6-litarski turbodizelaš reducira emisiju CO2 na samo 97 g/km.

Novi Hyundai i30 u Bosni i Hercegovini sa 1,4-litarskim benzinskim motorom i osnovnim i vrlo raskošnim paketom opreme "Intro edition" do registracije u okviru "Euro Cup" akcije košta prilično skromnih 22.450 KM. Novi i30 sa istim ovim motorom ali najbogatijim paketom opreme "i Sky" do registracije košta 27.850 KM. Uz vrlo privlačne i konkurentne cijene novi i30 kao glavni adut ističe i Hyundaijeve već poznate garancijske uslove, petogodišnju garanciju uz pomoć na putu i kontrolne preglede.