Noviteti
4

Novi Civic Type-R "u akciji" na Nordschleife

Klix.ba
Kao što su i obećali, iz Honde su objavili zvanične fotografije i video materijal novog Civica Type-R koji bi do prvih kupaca trebao stići 2015. godine.

U Hondi su potvrdili da će novi Type-R pokretati dvolitarski turbo motor koji će razvijati najmanje 280 KS, mada ima najava da bi motor na kraju mogao imati ravno 300 KS.

Sudeći prema fotografijama i video materijalu novi Civic Type-R, koji svoje testne kilometre vrijedno sakuplja na njemačkoj stazi Nordschleife, imat će četverostruki završetak izduvnog sistema i veliki zadnji spojler. Pored toga, bit će niži i vozit će na osjetno većim točkovima u odnosu na standardne modele.

Tu su i kapacitetnije kočnice, drugačiji prenosni odnosi mjenjača i direktniji upravljač. Sa dovoljno vremena za razvoj, Honda ima osnovu za tvrdnju da će novi Civic Type-R, kada sve bude dovedeno do kraja, biti najbrži automobil na stazi Nürburgring Nordschleife sa pogonom preko prednje osovine.

Prvi čovjek evropskog ogranka Honde, Manabu Nishimae, izjavio je da za sada sve ide prema planu i da je automobil već veoma blizu obaranja rekorda (08:07.97s) koji je na Nordschleife 2011. godine ostvario Renault Megane RS Trophy.